PANELOVÝ BYT S PROSKLENOU KOUPELNOU, BRNO

PANELOVÝ BYT S PROSKLENOU KOUPELNOU, BRNO

 

Bydlení si designérka navrhovala sama pro sebe, a proto měla od počátku jasnou představu, že prostor musí být otevřený a vzdušný. Plnila si tím dávné přáné – mít prosklenou koupelnu. Chtěla vytvořit interiér, ve kterém bude použito velké množství materiálů a technických řešení. Svůj domov tedy zamýšlela i jako takový skrytý showroom.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Hedvika Novotná, NOVODESIGN, www.novodesign.cz)

Vzhledem k tomu, že jsem si bydlení navrhovala sama pro sebe, zadání jsem měla jasné: prostor bytu musí být otevřený a vzdušný. Zároveň jsem si chtěla splnit dávné přání – mít prosklenou koupelnu. Protože se zabývám nejen navrhováním interiérů, ale často přednáším a pořádám u sebe doma individuální školení pro ty, kteří se zajímají o interiérový design, chtěla jsem vytvořit takový prostor, ve kterém bude použito velké množství materiálů a technických řešení tak, aby bylo vše ve vzájemném souladu. Od počátku jsem tedy usilovala o návrh netradičního bydlení, kde bych mohla i přednášet a přímo demonstrovat technická řešení a vychytávky související s moderním bydlením. Můj domov jsem tedy zamýšlela i jako „skrytý showroom“.

I když jsem v panelovém domě nikdy nebydlela, miluji staré paneláky. Ten „můj“ byl zkolaudován v roce 1980. Protože se mi nelíbí současná nekoncepčnost panelových sídlišť při jejich revitalizaci, chtěla jsem v paneláku vytvořit útulný prostor za použití prvků, které budou ctít tehdejší architekturu a budou s ní v souladu.

Ačkoli mám ráda dřevo i bílou barvu, moje rozhodnutí nepoužít je u mě v bytě vycházelo z mé přesycenosti dřevem i bílou. Téměř všichni moji klienti tuto kombinaci totiž vyžadují, a tak jsem chtěla dokázat, že interiér bytu v panelovém domě může vypadat zajímavě i bez toho, aniž by v něm byl zastoupen dřevodekor.

Výraznými prvky v bytě jsou umakart ve vzhledu černé tkaniny, který byl použit na veškerém nábytku i na vstupních dveřích, kombinace velkoformátových keramických obkladů ve vzhledu protiskluzového plechu s velkoformátovými obklady v dekoru světlého betonu. Všechny stěny garsonky jsou vytapetované (vyjma stěn s okny). V prostoru byly použity celkem 4 druhy různých tapet tak, aby se vzájemně nerušily. Podlaha je krytá měkčeným vinylem v rolích se strukturou lýkové rohože. Markantní dominantou celého prostoru je vyzděná odpadní šachta obložená leštěným drátosklem, které je podsvíceno LED pásky. Osvětlení tohoto ústředního sloupu se dá ovládat z pěti různých míst v bytě přes spínače a také i přes dálkový ovladač. Na koncové prvky elektroinstalace byly v celém prostoru použity moderní skleněné dotykové spínače a zásuvky v černém a bílém provedení.

Vzhledem k tomu, že odpadní šachta stojí nyní samostatně a není obestavěna umakartovým jádrem, jak tomu bylo v původní dispozici, musel být v nové koupelně, která se šachty nedotýká, dodržen požadovaný spád odpadních trubek. Proto bylo nutné v části bytu postavit zvýšené pódium, které odděluje obytnou zónu od klidové. Pódium v sobě skrývá i úložný prostor a je postaveno z masivních dřevěných hranolů (pozn.: jediné dřevo, které bylo při rekonstrukci použito), na nichž jsou dřevotřískové desky s perodrážkou zakryté vinylovou podlahou. Stejná podlaha byla použita v celém bytě včetně koupelny, a díky tomu byt působí celistvě. Další zvláštností bytu je aplikace celkem pěti různých druhů podlahových a schodových lišt. V prostoru koupelny je ukončení podlahy řešeno pouze světle šedým sanitárním silikonem, který byl velmi precizně aplikován. Ačkoli je koupelna prosklená, skleněná příčka je zvukotěsná a celý prostor koupelny lze zevnitř skrýt závěsem. Není tak narušeno soukromí.

Specifikum celé rekonstrukce vidím v probourání dvou otvorů o šířkách 135 a 65 centimetrů. Nově vzniklé otvory byly zpevněny statikem předepsanou ocelovou konstrukcí a musela být zachována část nadpraží, které současně se zvýšeným pódiem tvoří optický předěl garsonky. Kvůli odhlučnění bytu sádrokartonovou konstrukcí za účelem zvýšení komfortu bydlení jsem počítala i se zmenšením výměry bytu. Přesto, že se byt zmenšil o 2,5 m2 z původních 40 m2 na současných 37,5 m2, nově vzniklý prostor působí vzdušným a mnohem větším dojmem, než nabízela původní dispozice.

Pokud jde o koncept celého interiéru z pohledu designérky, měla jsem za cíl skloubit můj oblíbený retro styl s ryze industriálními prvky tak, aby celek působil útulně a odpovídal mému životnímu stylu. Zároveň jsem chtěla v interiéru promítnout jak ženský, tak i mužský element. Proto se například mísí motiv surového betonu s květinovým vzorem na velkoformátové tapetě, černá barva umakartu použita na nábytku doplněná růžovými, stříbrnými a zlatými dekoracemi, 3D keramický obklad ve vzhledu protiskluzového plechu kontrastující s křišťálovými svítidly v koupelně, minimalistický nábytek v ostrých liniích zjemněný kusovými koberci, či leštěné drátosklo v protikladu s jemnou plastickou látkovou strukturou na vinylových tapetách.

I když jsem měla jasnou představu o rekonstrukci a věděla jsem přesně, co chci, přesto rekonstrukce předčila má očekávání. Žiji a pracuji zde v naprosté harmonii díky nové dispozici, technickým řešením, zvoleným barvám a materiálům, které splňují vše, co k mému životnímu stylu potřebuji.

16.03.2018