ZCELA NOVÝ DOMOV V PANELÁKU

ZCELA NOVÝ DOMOV V PANELÁKU

 

Typický byt v panelovém domě se postupem času stal nevyhovujícím, a tak bylo nutné přistoupit k radikální rekonstrukci, která velmi jednoduchým způsobem přinesla funkční, prosvětlený a otevřený prostor. V interiéru byly použity zejména přírodní materiály. Bílá barva prostupuje celým interiérem. Veškeré doplňky byly minimalizovány a dispozice zjednodušena, což umožnilo lepší funkční provázanost prostoru.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Petra Chromek)

Typický byt v panelovém domě, který již svá nejlepší léta měl za sebou. Narození dětí také ukázalo, že stávající uspořádání bytu 3+1 je značně nevyhovující. Přistoupili jsme proto k radikálnější proměně, která ovšem velmi jednoduchým způsobem přinesla funkční, prosvětlený a otevřený prostor.

Přechod mezi vnějším (společné části panelového domu) a vnitřním soukromým prostředím tvoří vstupní a hygienické prostory, které jsou minimalizovány do jednoho pásu u vstupní zdi. Na tento pás navazuje společný obytný prostor -  kuchyně, jídelna a odpočinková část, ze kterého je vstup do ložnice a velkorysého dětského pokoje s lodžií.

Našim hlavním záměrem bylo vytvořit příjemný domov, kde budeme rádi žít a kam se rádi budeme vracet. Proto jsme se zaměřili na použití zejména přírodních materiálů. Použité materiály jsou přizpůsobeny funkčnímu využití místností, a snažili jsme se je zredukovat na minimum. V první řadě je využita jejich přirozená kresba (dubové dřevo, hlína s levandulí, vzorovaná dlažba aj.) kterou příjemně doplňuje bílá barva prostupující celým interiérem.

V ložnici a dětském pokoji jsme na stěnách v odpočinkových částech použili hliněné omítky. Do těchto omítek jsme přidali také květy levandule, kterou jsme si sami na zahradě vypěstovali. Hliněné omítky byly nanášeny „hrubě“ tak, aby zanechaly stopy a viditelnou strukturu. Zálibu v malování po stěnách, kterou v sobě spolu s dětmi naleznou i dospělí, jsme uspokojili aplikací „chytré zdi“ na volnou stěnu v dětském pokoji. Tato tvůrčí plocha je korunována lankem pro prezentaci dalších výtvarných počinů či fotek. Na tuto stěnu volně navazuje stěna v obytném prostoru, která je určena pro „galerii“ a bude postupně zaplňována obrazy vytvořenými v rodině.

Podlahy všech obytných místností, jsou tvořeny dřevěnou dubovou podlahou, která je zakončena klasickou plochou dubovou lištou. Podlaha ve vstupním pásu je ze vzorované dlažby. Přechody jednotlivých materiálů jsou řešeny opět jednoduše a čistě. Keramický obklad či sokl jsou zalícovány s omítkou, obklad či omítka jsou zalícovány s ocelovou zárubní. Zalícováno s omítkou a keramickým obkladem je také bezrámové zrcadlo v koupelně. Přechod dřevěných podlah obytných místností je řešen bezprahově, v jedné úrovni.  Dubové prahy jsou použity pouze ve vstupním a hygienickém dělícím pásu, a to zejména pro vytvoření pevné hranice.

Vestavěný nábytek je řešen ve všech prostorech jednotným materiálem – březovou překližkou s bílými čelními plochami a přiznanou multiplex hranou. Pracovní deska kuchyně, stejně jako deska a odkládací police v koupelně jsou provedeny z masivní dubové spárovky. Gauč a postele tvoří jednoduché dřevěné rámy, na kterých jsou položeny japonské futony. Obytný prostor dále dotváří volný nábytek (jídelní stůl, židle a nízká komoda), který byl pořízen jako typové kusy.

Minimalizovat jsme se snažili také použité prvky v interiéru. Proto jsou ve všech místnostech použita stejná přisazená stropní svítidla z opálového skla, jen jejich rozměr je přizpůsoben konkrétní místnosti. V ložnici i dětském pokoji je rovněž použit stejný typ lampiček u postelí.  Věšáky na bundy v zádveří i háčky na utěrky v kuchyni jsou řešeny jednotně, dřevěnými špalíky.

Jako hlavní přínos celé rekonstrukce vnímáme zjednodušení celé dispozice, což umožnilo lepší prosvětlení obytných místností i jejich větší optickou a funkční provázanost. Umístění koupelny do netypické pozice, umožňuje například krásný výhled z nejvzdálenějšího koutu dětského pokoje přes kuchyňské okno až na věž kostela.  Nově objevené průhledy ve vnitřním prostoru dostávají další rozměr večer, při umělém osvětlení, díky použití prosklených dveří.

Přínosem pro nás osobně je zjištění, že i v typizované výstavbě se dá vybudovat příjemný domov.

29.03.2021