RENESANCE PALÁCE V DLÁŽDĚNÉ ULICI, PRAHA

RENESANCE PALÁCE V DLÁŽDĚNÉ ULICI, PRAHA

 

Novorenesanční dům v centru Prahy byl dříve jen sídlem mnoha firem a skladů. Nový investor se snaží domu vdechnout zpět jeho ztracenou eleganci a nabídnout trhu segment, který nejsou moderní byty schopny vyplnit. Z hlediska použitých materiálů je kladen důraz na materiály tradiční a kvalitní.

(kategorie: rekonstrukce; autor: doc. Ing. arch. Jakub Cigler, MgA. Adéla Vodrážková a tým: Ing. arch. Michal Nácovský, Mgr. A. Ondřej Hrozinka, Ing. arch. Jakub Žoha (PSN); přihlašovatel: JAKUB CIGLER ARCHITEKTI a.s., www.jakubcigler.archi)

Neorenesanční dům v ulici Dlážděná byl roky spíše pokusným konceptem jak změnit rezidenční objekt na sídla různých fi rem, sklady a jiné prostory které objekt, ačkoliv pravděpodobně neúmyslně, devastovaly. S novým majitelem pracujeme na koncepci jak domu vdechnout zpět jeho ztracenou krásu a eleganci a nabídnout trhu segment, který nejsou moderní byty schopny vyplnit. Nejmenší byt z celého domu je tedy první vlaštovkou, která poukazuje na to kam by se měl brzy celý dům ubírat. Nabízí tak bydlení v historickém centru Prahy s adekvátním zázemím a stylem odpovídajícím lokaci.

Z hlediska použitých materiálů byl kladen důraz na materiály tradiční a kvalitní. Díky moderním technologiím bylo v ulici, která je kvůli tramvajím poměrně hlučná, možno docílit příjemného bydlení s řízenou kontrolou čerstvého vzduchu. Předsíň je přes den komfortně osvětlena díky prosklené příčce. Příčka zároveň již tak malý byt zbytečně nezaplňuje a podporuje jeho vzdušnost. Kuchyně je zdánlivě spíše minimální, ovšem díky zkombinování jídelního stolu s ostrůvkem a varnou zónou bylo možné zhotovit kuchyni i s myčkou, lednicí, troubou...celkově vším co jeden člověk, či pár, který bude tento byt obývat, potřebuje.

Koupelna pocitově navazuje na styl prvorepublikových obkladů. Série dlažeb byly pro vzorový byt vybrány dvě. Potenciální klient si tak v rámci klientských úprav může vybrat buď matný mramor či slinutou dlažbu odkazující na cementové dlaždice. Obojí v několika barevných odstínech. Podlaha je tedy diagonálně rozdělena ne jako estetický prvek, ale jako možnost opravdu vidět obě dvě verze, které PSN svým klientům nabízí.

Za uplynulé roky domu kdy původní prvky byly měněny za nehodnotné náhražky bylo poměrně těžké najít cokoliv původního. Z pohledu interiéru se tedy nejedná o “oprášení” původních prvků, ale o kompletní stavební úpravy i interiérový design. I půdorysné řešení celého domu je zcela pozměněno v reakci na současné požadavky na bydlení. Původní schema bytových jednotek bylo postaveno na převážné velkometrážních bytech s průchozími, tzv. parádními pokoji. Nyní dům obsahuje od nejmenších bytů v nižších podlažích - viz. vzorový byt, až po středně velké, velké a luxusní v horních patrech a nástavbě. Přirozeně tak vzniká v jednom domě mix bytů. Nepůvodní, pár desítek let stará vestavba ve vnitrobloku bude odstraněna, nahrazena blokem garáží s anglickými dvorky a pochozí střechou na které vznikne park.

16.03.2018