RESTAURACE SOHO, BANSKÁ BYSTRICA

Autoři se rozhodli navrátit parteru historického renesančního domu jeho zašlou slávu a vybudovat zde střímný interiér. Původní kvality domu jsou dostatečně zvýrazněny a následně dotvořeny novými čistými detaily a doplňky. Z neutrálního pozadí vystupuje specifická barevnost asijských jídel.

(kategorie: Veřejný interiér I; autor: Lukáš Kordík, Štefan Polakovič, Alan Prekop, GUTGUT, www.gutgut.sk, Andrej Olah, Filip Marčák, Jana Filípková, Matej Kurajda, GRAU ARCHITECTS, www.grau.sk; přihlašovatel: MRCK GROUP s.r.o., www.grau.sk)

Provozovna restaurace SOHO je situována v parteru pozdně renesančního domu, postaveného před rokem 1530 na původních základech, který byl v minulosti vícekrát stavebně upravován. Poslední zásadní úprava je z roku 1859, kdy byl dům zvětšen o druhé podlaží a průčelí bylo změněno.

Prostor restaurace byl stejně v minulosti mnohonásobně přestavován. Poslední zásah obalil interiér do sádrokartonové kulisy, která výrazně zasáhla do celkového prostorového konceptu.

Hlavním záměrem proto bylo navrátit prostoru původní charakter, jakož i jeho původní funkci - gastronomický provoz. Původní kvality domu jsou zvýrazněny a dotvořeny novými a čistými detaily a doplňky. Design je unifikovaný monochromatickou barevností, což zvýrazňuje estetiku barevných asijských jídel. Restaurace se tak stává scénou pro nové kulinářské zážitky.

Prostor je rozdělen na dva celky – „světlou" část restaurace a „tmavou" část s kuchyní a toaletami.Restaurační část je uprostřed rozdělena barem a zázemím - černým boxem se skladem a schodištěm vedoucím do suterénu, který je obložen dřevěným smrkovým obkladem. Vytváří tak měkký kontrast vůči barovému pultu z černobílého terrazza.Strop je ponechán ve struktuře mnoha původních vrstev nátěrů, stěny byly sjednoceny novou omítkou v kontextuální barevnosti. Na podlahu je aplikována standardní cementová vrstva. Vložený mobiliář je jednoduchý, vyhotovený z bukové překližky v černé barevnosti, kontrastující s celkovým prostorem.Detaily rovněž odpovídají záměru přetvořit původní design do novodobého charakteru. Nová výloha byla inspirována tou původní, která byla v minulosti odstraněna. Tvarově vychází z původního členění, pro optimální prosvětlení prostoru ji však ponecháváme prosklenou. Název provozu se stává součástí samotné výlohy a je ze stejného materiálu.Nedílnou součástí je osvětlení interiéru. Dva velké lustry, tvořené z kulatých lamp definují dvě centra provozu. Lustry jsou doplněny liniovými nástěnnými svítidly a bodovými světly nasměrovanými na samotné stoly. Různorodost svítidel nabízí několik intenzit intimity. Světla se stávají důležitými ingrediencemi dokreslujícími atmosféru restaurace a vytvářejícími perfektní scénu pro stolování.

21.09.2021

Partneři

GENERÁLNÍ PARTNER

PARTNEŘI KATEGORIÍ

HLAVNÍ PARTNEŘI

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO ČR

HLAVNÍ MEDIÁLNÍ PARTNEŘI PRO SR

Tento web používá soubory cookie.

Soubory cookie používáme k personalizaci obsahu a reklam, poskytování funkcí sociálních médií a analýze naší návštěvnosti. Informace o vašem používání našich stránek také sdílíme s našimi partnery v oblasti sociálních médií, reklamy a analýzy, kteří je mohou kombinovat s dalšími informacemi, které jste jim poskytli nebo které shromáždili při vašem používání jejich služeb

Zakázat vše
Upravit jednotlivě
Povolit vše