VINOHRADSKÝ BYT S NOVOU DISPOZICÍ, PRAHA

VINOHRADSKÝ BYT S NOVOU DISPOZICÍ, PRAHA

 

Mladí rodiče se rozhodli ponechat ložnici svým dvěma dětem a prostor bytu přeorganizovat s architektem tak, aby nemuseli spát na gauči. Cílem návrhu bylo nabídnout rodině nový plnohodnotný pokoj pro rodiče, funkční kuchyň a propojit vše v kontinuální pobytový prostor, který bude vyhovovat společnému životu rodiny a současně respektovat soukromí.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Neruda, spolupráce Jana Šťastná, www.martineruda.cz)


Byt je součástí činžovního domu, který byl postaven počátkem padesátých let architektem Josefem M. Rathouským. Prostor o rozloze 68 m2 se skládal z velkorysého obývacího pokoje s jídelnou, ložnice, malého hygienické zázemí a z nevyhovující kuchyně se vstupem do malé místnosti o rozloze 4 m2.   
Mladí rodiče se rozhodli ponechat ložnici svým dvěma dětem a prostor bytu přeorganizovat s architektem tak, aby nemuseli spát na gauči.  
Cílem návrhu bylo nabídnout rodině nový plnohodnotný pokoj pro rodiče, funkční kuchyň a propojit vše v kontinuální pobytový prostor, který bude vyhovovat společnému životu mladé rodiny s dětmi a zároveň umožní dostatek soukromí použitím lehkých dělících prvků.  
Skeletový konstrukční systém domu umožnil vybourání a modifikaci stávajících příček bez nutnosti nákladných konstrukčních opatření. Nevyužitelná vstupní chodba se stala součástí nové kuchyně situované uvnitř dispozice. Tímto uspořádáním se uvolnil prostor u fasády pro dostatečně velkou ložnici. Oba prostory mezi sebou vzájemně komunikují přes fixní okno, které přivádí do kuchyně denní světlo. Obývací pokoj byl zbaven nepotřebného nábytku a rozdělen na odpočinkovou a jídelní část s kulatým stolem uprostřed. Nábytková příčka mezi obývacím a dětským pokojem umožňuje obě místnosti propojit v jeden plynulý prostor na hloubku celého domu s výhledy do dvora a do korun stromů v ulici.
Původní bukové parkety v pokojích byly zrenovovány. Na dřevěné podlahy navazuje kaučukový povrch v kuchyni a v ložnici. Pro kuchyň byla zvolena světlá podlaha s bílou lakovanou linkou doplněnou deskou z jasanu. Stejné materiály byly použity také pro nábytek v ložnici. Hlavní úložný prostor ložnice je řešen masivními výsuvy na celou hloubku zvýšené postele, kterou nese borový trám v úrovni parapetu okna. Světlý prostor pak jemně tónuje modrá kaučuková podlaha. Staré borové trámy, které měl klient k dispozici, jsme zároveň použili k vynesení širokého parapetu i nadsvětlíku nábytkové příčky v obývacím pokoji. Příčka, vyrobená z březové překližky, je vybavena kruhovým otvorem s výplní ze spékaného jantarového skla. Nábytek je doplněn atypickými mosaznými úchyty nebo konzolami nesoucích knihovnu. Mosazný plech je také použit na ostění nového kruhového otvoru, který vytváří průhled mezi kuchyňským koutem a obývacím pokojem.  
Vnitřní okna a průhledy skrze jednotlivé pokoje bytu vytváří jedinečnou kvalitu v jinak jednoduše zařízeném prostoru.
 
 

07.02.2019