VILLA ROSENAW, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

VILLA ROSENAW, ROŽNOV POD RADHOŠTĚM

 

Bývalá Fassmannova vila byla postavena na počátku minulého století v areálu papíren a pivovaru. Po rekonstrukci byla první dvě podlaží využita pro restauraci, vinárnu a zázemí hotelu. Ve zbývajících dvou podlažích se nyní nacházejí pokoje. V interiéru byly v co největší míře zachovány původní stavební prvky: dveře, pískovcová schodiště, zábradlí, intarzované podlahy, atd.

(kategorie: veřejný interiér I; autor: Milena Galátová; přihlašovatel: VILLA ROSENAW, s.r.o., www.villarosenaw.cz)

Vila byla postavena na počátku 20.století ve východní části areálu papíren a pivovaru v Rožnově pod Radhoštěm. Podle rodiny majitelů byla nazývána Fassmannova vila.

Současní majitelé vily se rozhodli objekt zrekonstruovat a využít jej pro hotel s restaurací a vinárnou - VILLA ROSENAW

 

Ve čtyřpodlažní vile jsou první dvě podlaží využita pro restauraci, vinárnu a zázemí hotelu. Tato část slouží jak hotelovým hostům tak široké veřejnosti. Třetí a čtvrté podlaží je určeno k ubytování hostů. V interiéru byly poměrně zachovány původní stavební prvky – teracové intarzované podlahy, dveře, pískovcová schodiště, zábradlí, prosklený světlík atd…To vše se podařilo zachránit a zrekonstruovat.

Moderní zásahy do stavby a interiéru vznikly tam, kde to vyžadoval nový provoz. Nad světlíkem byla osazena nová pochůzná, protipožární skleněná podlaha. Mezi třetím a čtvrtým podlažím, které sloužilo jako půdní prostor vily, bylo navrženo ocelové schodiště s ochozem. Tyto nově vzniklé prvky vychází ze současného tvarosloví, materiálů, zpracování detailu a tím vytváří kontrast s původními prvky.

Do přízemí objektu, které v minulosti sloužilo jako sklep, jsme umístili do cihlami zaklenutých prostor vinárnu. Omítnuté stěny zdobí váleček. Lavice, stoly a židle jsou dubové. To vše doplňují neony v otvorech zdí vinárny. Hlavní vstup do vily je ze zahrady po pískovcových schodech. Vede návštěvníka do 2.nadzemního podlaží, kde se otvírá štuky bohatě zdobený vstupní prostor vily a centrální hala. Ta v současnosti slouží jako lobby hotelu. Hala je nasvětlena skrze leptaná skla světlíku.

Restaurace je prostorná, světlá, obložená textilními tapetami s motivy růží, zatímco místnost s barem má atmosféru pánského klubu. Zimní zahrada zase svými prosklenými stěnami, otočenými do zahrady a rozvolněným sezením, vybízí ke konzumaci kávy a zákusků u ranních novin. Změnou těchto nálad v jednotlivých částech interiéru se snažíme přiblížit jeho původnímu charakteru, kdy byla vila plná pokojů a každý sloužil jinému účelu a měl  také jiné vizuální pojetí. V části určené pro ubytování hostů je celkem 12 pokojů. Některé jsou umístěny v původních pokojích vily a jiné v nově vytvořených půdních prostorách. V původních pokojích nalezneme nově navržený nábytek, doplněný o starožitné repasované kusy dodané místním starožitníkem /svítidla, židle, konferenční stolky, stolky pod květiny…/

Všechny grafické návrhy pro tento objekt byly zpracovány v grafickém studiu WAL1, UPSALA grafic.

29.02.2020