VILA U ŠÁRECKÉHO POTOKA, PRAHA

VILA U ŠÁRECKÉHO POTOKA, PRAHA

 

Rekonstrukce se téměr nedotkla vnějšího vzhledu vily, jejím cílem bylo vytvoření harmonického prostoru jako podkladu pro dotvoření interiéru majitelem. Snahou bylo propojit výjimečné okolí do vnitra domu otevřením a orientací hlavních prostor do zeleně. V interiéru se opakují jemné tóny barev, které neruší pohled do zahrady a prosvětlují celé podkroví.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Václav Hlaváček, STUDIO ACHT, spol. s r.o., www.studioacht.cz)

Areál vil v Šáreckém údolí v Praze byl dostavěn v roce 2004. Na přání klienta se současná rekonstrukce téměř nedotkla vnějšího vzhledu vily. Od samého začátku šlo o vytváření harmonického prostoru jako podklad pro dotvoření interiéru klientem.

Dům má velkorysé přízemí s vysokými stropy určené pro denní potřeby čtyřčlenné rodiny a víceúrovňové podkroví s ložnicemi a dětskými pokojíčky.

PŘESTAVBA INTERIÉRU JAKO PODKLAD PRO DOTVOŘENÍ KLIENTEM

Od začátku bylo jasné, že musíme maximálně podpořit vertikalitu, zklidnit dispozice, odlehčit podkroví. A především propojit výjimečné okolí do vnitra domu otevřením a orientací hlavních prostor do zeleně, k potoku. Původní styl velkých oken musel být zachován, ale výběrem nátěru ve světlém odstínu získaly výjimečný vzhled a podtrhly nadčasovost interiéru. Hlavní spojkou mezi vnitřním a vnějším prostorem je terasa, přístupná z kuchyně. Otevřením její prosklené západní části se tak nabízí jak letní interiér v zahradě, tak i klidná zimní zahrada v chladnějším počasí. Zde, i v celém domě, se opakují jemné tóny barev, které neruší pohled do zahrady v prvním patře a prosvětlují celé podkroví.

JEDNOTÍCÍM PRVKEM JE ZJEMŇUJÍCÍ OBLOUK - OD STĚNY SCHODIŠTĚ ČI SPIŽÍRNY AŽ PO ÚCHYTKY

Interiér spojuje dubová podlaha ve vzoru chevron a do detailu promyšlený nábytek na míru, provedený firmou Devoto. Křivka, vycházející z původní konstrukce, zjemňuje přísné hrany v detailu i v celkové dispozici. Obývacímu pokoji dominuje prvek oblouku, který je nosnou stěnou schodiště. Ten jsme symetricky okopírovali i v kuchyni, kde funguje jako prostorná spíž. S truhláři jsme vytvořili velkorysou kuchyň včetně třímetrového pracovního ostrova.
Detail oblouku se opakuje v různých měřítkách nejen na úchytkách v kuchyni, ale i v podobě dalších truhlářských prvků. Jídelnu a obývací pokoj odděluje výsuvný úložný prostor, který funguje jako odkládací plocha a zábradlí zároveň. S truhláři jsme si vyhráli nejen tvarově, ale i s aplikací různých materiálů kamene a dýh.

Nábytek, který prostor doplňuje, je z dubové dýhy natřený stejným olejem jako podlaha; výrazné kousky jsou pokryté dýhou z amerického ořechu a mramorem. Světlé až monotónní a přírodní barvy doplňuje místy tmavý Grigio Carnico. Nenápadné povrchy zdobí luxusní doplňky. Mosazné úchytky, svítidla Mercer, Flos, křeslo Bonaldo Tirella, jídelní židle Bonaldo Artika, a jiné.

FOTO: Tomáš Slavík

 

29.03.2021