VENKOVSKÉ STAVENÍ V MODERNÍM POJETÍ, BESKYDY

VENKOVSKÉ STAVENÍ V MODERNÍM POJETÍ, BESKYDY

 

Originální dispozice historického stavení z 19. století, situovaného v podhůří Beskyd, se dělí na tři části. Původní obytná část byla na přání majitelů zachována v neměnném stavu. Sklípek autorka zrekonstruovala a zútulnila. Ústředním záměrem rekonstrukce bylo přetvořit půdní prostor na samostatnou podkrovní část domu pro mladou rodinu.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Kateřina Kratochvílová, www.katerinakersey.com)

Krása spočívá v rozmanitosti, nadčasovém pojetí, ale zároveň v jednoduchosti zpracování klíčové myšlenky,… požadavkem klientů bylo propojit tyto tři esenciální faktory dohromady a vytvořit domov, kde se snoubí tradiční architektura domu s moderními styly a materiály současných interiérů.

Originální dispozice historického stavení z 19. století, situovaného v podhůří Beskyd, se dělí na tři části. Původní obytnou se samostatným vchodem o rozloze 75 m2, situovanou v jihovýchodní části přízemí domu. Ta byla na přání majitelů zachována v neměnném stavu. Po její levé části se nachází tři další vchody. Prvním z nich jsou dřevěná vrata do kamenného sklípku/vinárny, kterou jsme pouze citlivě zrenovovali a zútulnili. Následují vstupní dveře do chodby, z níž vede moderní dřevěné schodiště do druhého patra půdního prostoru o rozloze 155 m2. Poslední samostatný vchod směřuje do dílny, která je s chodbou propojena industriálním skleněným průzorem, v němž příchozí návštěvníci mohou obdivovat vystavené historické motorky - klenoty pana majitele. Tento prostor v minulosti sloužil jako příbytek pro hospodářské zvířectvo a selské nářadí.

Ústředním záměrem rekonstrukce bylo přetvořit půdní prostor na samostatnou podkrovní část domu pro mladou rodinu, která zde nalezla nový domov plný tepla a rodinné pohody. Mladý pár v minulosti strávil několik let v Austrálii a na Novém Zélandu, kde si osvojil lásku ke starým původním věcem, jimž lidé dokáží vdechnout nový život. Jejich společnou největší zálibou je bezesporu cestování. Nejraději tráví čas na horách či v přímořských oblastech objevováním krás přírody.

Manžel Tomáš je spíše praktik, technik, který má rád pořádek a systém. Více než ve hmotných věcech vidí pravou hodnotu v okamžicích a chvílích strávených ve správné společnosti. Má rád individuální sporty jako jsou turistika, kolo, plavání, lyže a surfing. Největší jeho vášní jsou však staré motocykly značky JAWA.

Jeho manželka Iva je velice společenská a komunikativní mladá žena, která neustále vyhledává akci a změnu. Ráda tráví volný čas s přáteli a rodinou, na které je velmi citově vázaná. Pokud má čas jen pro sebe, vždy si najde nějakou činnost jak zvelebit společné bydlení nebo si ráda přečte zajímavou knihu při hrnku kvalitní kávy. Momentálně však jejich největším štěstí představuje jednoroční dcera Adélka, které věnují maximum svého volného času.

Tyto veškeré elementy se v navrhovaném prostoru určitým způsobem promítají a zanechávají svou osobní stopu. Co se týče konceptuálního stylu, nechali jsme vyniknout původní krásu rustikálních trámů v kombinaci s nově položenou masivní dubovou podlahou, naolejovanou do stejného odstínu jako trámy. V kontrastu s tímto charakteristickým přírodním prvkem je architektura zdí, ponechaná v čistém bílém puristickém tonu, který jsme se snažili dodržet v celém interiéru. V případě vybavení domu jde o kombinaci skandinávského, industriálního a moderního venkovského stylu, navržených ve vzájemné symbióze takovým způsobem, aby se harmonicky prolínaly. Materiálové zastoupení zde má především přírodní dřevo a kov, doplněné o sklo, keramiku a imitaci betonu.

Dominantou podkrovního prostoru je prostorná obývací část, propojená s kuchyní a jídelnou. Té vévodí celoplošný prosklený štít, ze kterého je nádherný výhled na tamní podhorskou krajinu. Teplo domova zde navozuje rohový krb, na nějž volně navazuje kuchyňská linka. Z konstrukčního hlediska se jedná o poměrně neobvyklí úkaz, který však má své praktické opodstatnění z pohledu kontinuity, úspory místa a ladného propojení obou částí otevřeného prostoru dohromady.

Kuchyně je vyrobena z vysoce odolného bílého lamina v kombinaci s imitací betonu. Za kuchyňskou linku a před krb jsme zvolili bílé sklo, které je jednoduché na údržbu a celý prostor opticky odlehčí. Velký důraz jsme dali na praktickou členitost interiéru a dostatečné množství úložných prostor, ať už ve formě vestavných skříní nebo praktických nik pro knihy, dekorační předměty z cest, obrazy, láhve vína nebo vyskládané dřevo podél krbu, jenž obývák mimořádně zútulňuje. Mezi dodavatele polstrovaného nábytku patří například české společnosti značky: Lino Design, Ressed a Polstrin, jenž se postaraly o rodinné pohodlí majitelů. V případě konstrukcí ze dřeva jsme získali podporu lokálních truhlářů. Mezi nejzajímavější prvek tohoto druhu lze bezesporu řadit venkovské dveře, tzv. „Barn doors“ na pojezdové industriální kolejnici. Nezapomněli jsme ani na vhodné rozmístění světel, jak z hlediska účelu, tak celkové atmosféry.

Z jídelních dveří vede dlouhá chodba, po jejíž pravé straně se nachází toaleta a koupelna. Obě místnosti jsou laděné do stejného industriálně-rustikálního tónů. Zejména prostor koupelny však byl z pohledu ergonomie a velikosti poměrně složitým oříškem. Nakonec se nám však podařilo umístit vše potřebné chytrým propojením vany s umývací částí, ukrývající dřevěnou úložnou skříňku. Optické hloubky prostoru jsme docílili pomocí mozaikové kombinace dekorů na podlaze a bílými psaníčky na zdi.

Vedle koupelny se nachází prosklené posuvné dveře, vedoucí na schodiště, a hned naproti nim dveře do další místnosti, tentokrát čistě navržené ve skandinávském stylu. Ta má sloužit jako pracovna a pokoj pro hosty zároveň. Vzhledem k limitované rozloze místnosti, jsme však museli vyselektovat opravdu to nejdůležitější a potřebné k danému účelu. Jako nezbytný prim zde hraje pracovní stolek pod oknem s úložným kabinetem. Tyto kusy nábytku jsou ohraničeny kobercem s jemným vzorem pro zútulnění atmosféry. Dále jsme zde umístili minimalistický vzdušný regál pro nejrůznější kancelářské potřeby, knihy, osobní věci a dekorace, a jednoduchý věšák na šaty určený návštěvě. Pro ni je tu rovněž připravena rozkládací pohovka podél zdi. Zajímavým elementem jsou zde vestavěné police v trámové konstrukci po pravé straně dveří a rovněž stírací mapa nad pohovkou, do níž si manželé mohou značit místa, která již v minulosti procestovali.

Podél pracovny sousedí dětský pokojíček určený pro malou princeznu. Jelikož holčičce byl v době plánovaného dokončení rekonstrukce pouhý jeden rok, koncipovali jsme jej spíše jako herničku pro batole a dítě předškolního věku. Ta s ní však poroste až do ranní školní docházky. Jako barevnou paletu jsme zde zvolili kombinaci světle šedé, mentolově zelené a pastelově růžové na čistě bílém podkladě. Do prostoru jsme umístili pouze nejdůležitější funkční nábytek, mezi nějž patří paletová dřevěná postýlka, šatní skříň a dětská mini lavice, kterou lze během minuty přetvořit na jídelní či kreslící stolek. Zbytek prostoru jsme vyhradili útulnému indiánskému týpí, měkkým hračkám a dekoracím v nice trámové konstrukce. Ty lze během let, dle preferencí dítěte, postupně obměňovat.

Na úplném konci chodby je situovaná ložnice s šatnou, intimní místo odpočinku pro mladý manželský pár. Každá z navržených místností má svou charakteristickou unikátní atmosféru. Tato reflektuje vzpomínky, lásku, harmonii, porozumění a pozitivní výhled do budoucnosti. Nejpoutavějším elementem interiéru je v tomto případě víceúčelový elegantní make-up stolek, navržený speciálně na přání majitelky domu. Ten z druhé strany ukrývá niku na televizi a úložné zásuvky pro drobnější osobní předměty či oblečení. Úložným prostorům jsme navíc vyhradili celou jednu řadu nízkých kabinetů podél stěny dveří, které ve své kontinuitě představují rafinovaný praktický i dekorační prvek ložnice. Neméně významnou součástí místnosti jsou i dvoukřídlé posuvné dveře do šatny v rustikálním současném twistu. Ty odkrývají podsvícený menší, ovšem vzdušný, prostor pro oděvy, boty a módní doplňky obou manželů.

SLOVO AUTORA. V případě každého nového projektu, který držíte pod svými křídly, jde především o to, zachytit myšlenku klienta a reflektovat jeho duši v interiéru způsobem, aby bylo hned na první pohled patrné, komu dané místo patří a kdo v něm vytváří svůj příběh. Vy do konkrétního projektu otisknete svůj nezaměnitelný charakteristický rukopis, pro který si vás klient vybral, ale vždy jej vytváříte pro lidi, kteří v něm žijí, a zároveň jim plníte kousek jejich snu. Proto by každá tvorba měla být vždy dialogem, jehož výsledkem je krása, která nejen oslňuje, ale zároveň naplňuje účel, pro který byla realizována.

Prezentovaný interiér reflektuje příběh třech výjimečných lidí. Lidí, kteří procestovali celý svět, aby našli své místo a kousek štěstí zpátky ve své rodné domovině. Část tohoto příběhu poodhalují v promo videu, které se rozhodli ve spolupráci se mnou natočit jako poděkování za vzájemnou roční spolupráci na tomto výjimečném projektu.

Velmi děkuji všem zúčastněným za intenzivní úsilí věnované dokončení rekonstrukce a do budoucna si přeji mnoho dalších krásných projektů, kde budu moci pomáhat lidem měnit jejich sny ve skutečnost,…

16.03.2018