TŘI PRO TŘI, OLOMOUC

TŘI PRO TŘI, OLOMOUC

 

Klienti koupili třípokojový investiční byt a požadovali po autorce nadčasové řešení interiéru k pronájmu s otevřenou funkční dispozicí, která je založena na maximálním propojení celého prostoru bytu. Ten je navržen v nadčasové kombinaci přírodního dubu, matné bílé, jemně šedé a antracitové.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Zuzana Staňková, PROJEKČNÍ ATELIÉR ZUZI s.r.o., www.atelier-zuzi.cz, www.design-zuzi.cz)

Každý byt má svůj příběh, některé jsou i úsměvné či nečekané.

Klienti koupili třípokojový byt jako investiční a zadání znělo standardně. Nadčasové řešení bytu 3+1 k pronájmu, otevřená dispozice, velký obývací pokoj s pohodlnou pohovkou u televize a jídelním stolem pro 6 osob. Kuchyně s oknem a výhledem do dvora, koupelna s denním světlem, samostatné WC, velká manželská ložnice s úložnými prostory a třetí pokoj ve variantě buď jako dětský pro dvě děti nebo jako hostinský s funkcí plnohodnotné pracovny pro dva dospělé.

Navrhli jsme dvě plnohodnotné varianty. Jednu jsme pracovně nazvali „očekávaná“, a druhou s podtitulem „překvapení hned u vstupu“.

K našemu milému překvapení a velké radosti do procesu rozhodování vstoupila odvážně klientka, kterou nadchla druhá varianta s neobvyklým řešením dispozice.

Samotný byt o podlahové ploše více než 87 m2 se nachází ve třetím patře činžovního domu s výtahem. Již původní dispozice byla poměrně vzdušná, s propojením jednotlivých prostorů a s okny do ulice i tichého dvora se vzrostlými stromy.

Nové řešení dispozice je však založeno na maximálním propojení celého prostoru bytu.

Za vstupními dveřmi nás nyní nečeká úzká chodba se spoustou dveří a minimem denního světla. Hned po vstupu do bytu jsme vtaženi do centra dění, protože srdce bytu - kuchyně je součástí vstupní haly se stolkem a židlemi, a otevřená dispozice tak láká k nečekaným průhledům.

V hale s kuchyní a snídaňovým sezením je maximum úložných skrytých skříní, kuchyně má přímý vstup na malý balkon a je zalitá denním světlem. Varná deska s troubou (tedy to, co většinou na první pohled upoutá) jsou skryty ve výklenku a neruší dojem čistého volného prostoru.

Kuchyně je širokým otvorem bez dveří spojená s velkorysým obytným prostorem, relaxační pohovka láká k posezení u TV a jídelní stůl pro více než 6 osob je od kuchyně na dosah. Vpravo za vstupem je provedena příprava pro osazení krbových kamen. Osvětlení obývacího pokoje je řešeno v kombinaci ambientního nasvětlení stropu a závěsných svítidel. 

Z obývacího pokoje, jehož bonusem je obrovské okno s nízkým parapetem, můžeme projít do velké manželské ložnice, jejíž jedna stěna je věnována vestavěné šatní skříni. Komoda naproti lůžku je subtilní, prostor ložnice je tak vzdušný a nezahlcený nábytkem. Průchod z ložnice do třetího pokoje byl zrušen ve prospěch úložných skříní v obou místnostech. Třetí pokoj, přístupný z centrální haly, je vyřešen jako dětský pro kluka a holku. Návrh počítal i s variantou pracovny (hostinského pokoje), nakonec však zvítězila možnost číslo dvě.

Příslušenství bytu je bohaté. Velká koupelna s prostorným sprchovým koutem se sprchovým podlahovým žlábkem, širokým umyvadlem a místem pro pračku a sušičku má opět výhodu okna do klidného dvora.

Samostatné WC je jedinou místností bez okna. Ve hře byla i prosklená stěna do koupelny, ale z finančních důvodů k realizaci této třešinky na dortu nedošlo. Součástí WC je prostor s funkcí kotelny a úklidové místnosti, který je kryt posuvným panelem.

Obrovskou výhodou a bonusem celého bytu jsou perfektně zachované původní dřevěné parkety, které se po renovaci olejovým voskem vylouply do krásy v odstínu přírodního medového dubu.

Barevnost a styl interiéru je navržen a realizován v nadčasové kombinaci přírodního dubu, matné bílé, jemně šedé a antracitové. Nové interiérové dveře svým designem odkazují na dobu vzniku původního interiéru, naopak černé kliky jsou zcela moderní. Vybavení interiéru, barevnost i materiály byly navrženy a vybrány s důrazem na nadčasovost a uživatelský komfort. Původní dispozice bytu nám umožnila realizovat neotřelé řešení moderního bydlení.

A ono rozuzlení na závěr?

Majitelka se po dokončení do bytu natolik zamilovala, že se i s dvěma dětmi nadšeně přestěhovala do nového.

05.03.2020