TAPAS RESTAURANT EL CAMINO, PRAHA

TAPAS RESTAURANT EL CAMINO, PRAHA

 

Atmosféra tradičních španělských tapas barů byla předlohou pro novou restauraci na pražských Vinohradech. Interiér tapas baru je navržen tak, aby vznikla scéna pro hlavního prostagonistu – španělskou gastronomii, která interpretuje tradiční pokrmy moderním způsobem nejen v chutích, ale také v samotné prezentaci na talíři.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Radek Horyna, ATELIER HORYNA, s.r.o., www.atelierhoryna.cz)

Motto: „ Nejdůležitějším prvkem interieru je samotné jídlo. “

Zadaním od investora na návrh interieru bylo vytvoření atmosféry tradičních španělských tapas barů. Nemělo se ale výslovně jednat o kopii- repliku, nýbrž o volnou interpretaci pro současnou dobu. El camino znamená ve španělštině cesta. Cesta je zároveň příběhem pana investora, který prožil v průběhu 20 let své gastronomcké dráhy nejen ve Španělsku. Ideou našeho návrhu nebylo převzít tradiční a vyzkoušené vizuální prvky, které se objevují ve většině tapas barů jako jsou obkladačky azujellos, dekorace býků z corridy nebo reklamní plakáty na nápoje typu vermuth. Chtěli jsme naopak vytvořit místo s atmosférou, které vytvoří rámec- scénu pro hlavního protagonistu- a tím je gastronomie… Gastronomie španělská a současná, která interpretuje tradiční pokrmy moderním způsobem nejen v chutích, ale také v samotné prezentaci na talíři. Interiér je záměrně navržen tak, aby paletu barev pokrmů na talíři nepřebíjel, ale dotvořil její decentní a tlumené pozadí. K dosažení přímo scénické atmosféry je pak použito spotových reflektorů, které nasvětlují pouze samotné stolové desky. Nábytek je navržen tak, aby podpořil zvolený koncept řešení interieru. Proto splývá barevně se stěnami a vytváří úložný prostor pro restaurační provoz. V přední části restaurace je navržen z tmavě černé probarvené MDF desky, v průchodu do salónku ze surové probarvené MDF desky. Průchod slouží nejen jako chodba s výdejem jídla, ale také jako pokračování prostoru do malého salónku ( 8 míst) a dále na venkovní zahradu ( patio), která bude v letních měsících proudloužením interieru do exterieru.Vstup do restaurace je vymezen vizuálním dřevěným paravánem a prosklennou vinotékou. Na opačné straně resturace je umístěno tzv. trillo – dubová deska s ostrými kamínky, což je tradiční španělský nástroj, který se používal na drhnutí klasů při výrobě mouky. Stolní a barové desky byly vyrobeny truhlářem přímo ve Španělsku ze 150 let starého dubového dřeva z vinných sudů. Díky tomu mají stolní desky vyjíměčnou texturu, která vizuálně vystupuje z tmavšího pozadí. Koncept osvětlení byl doplněn o 3 centrální svítidla s nepřímým osvětlením, která byla vyrobena na zakázku z tzv. pánví paellera, které se používají na vaření tradičního pokrmu jídla - paelly. Typový nábytek je vybrán od společnosti TON -  křesílko Ginger ( čalouněné, kožené) a barová židle Stockholm. Radiátory jsou chovány pod parapetem nábytku, viditelné vertikální radiátory ISAN  RA1  jsou umístěny v nikách. Podlaha je z dubových prken.

Jelikož se jednalo o kompletní rekonstrukci stávající provozovny, došlo k výměně technických instalací včetně přebudování provozu gastro, který byl záměrně otevřen velkým oknem směrem do chodby, aby hosté viděli přímo pod ruce kuchařům přímo v kuchyni.

Barový pult byl záměrně navržen jako velký ostrůvek bez viditelných technologií tak, aby mohl sloužit k servisu nápojů, ale také jako prezetační stůl při ochutnávkách vína. Zajímavostí je zapuštění chlazené nerezové apero nádoby na vinné láhve přímo do dubové desky, tak aby na stolní desce nemusely stát plastové nebo kovové nádoby s ledem.

01.03.2020