STUDIO NATUR LOOK, PRAHA

STUDIO NATUR LOOK, PRAHA

 

U příležitosti 20. výročí si malé rodinné kadeřnictví nadělilo rekonstrukci stávajících prostor. Nešlo pouze o posun kadeřnictví novým směrem, ale hlavně o to, aby se zde klientky cítily jako doma a kadeřnice zde rády pracovaly. Výrazným interiérovým prvkem prosluněného prostoru se stala recepce, kde bylo pracováno s teplými tóny dubové dýhy.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Nina Ratočka Pevná, NINA PEVNA ARCHITECTS, www.ninapevna.cz)

Studio Natur Look je malé rodinné kadeřnictví v blízkosti nákupního centra Westfield Chodov. Přáním majitelky byla rekonstrukce stávajících prostor k příležitosti oslav 20tého výročí fungování kadeřnictví na dané adrese.

Zadáním majitelky salonu bylo zútulnění a modernizace prostoru, což bylo jedním z bodů v celkové změně přístupu a posunu kadeřnictví novým směrem. Vytvoření místa, kde se budou klientky cítit jako doma a kadeřnice budou rády pracovat. Na celkovou rekonstrukci byl omezený budget a stanoven časový interval tří týdnů pro provedení rekonstrukce, po kterou bylo možné ponechat kadeřnictví zavřené.

Vzhledem k omezené době (3 týdny), po kterou mohla rekonstrukce probíhat, byl projekt rozdělen na přípravnou/projektovou fázi, která probíhala během jara 2019. Samotná rekonstrukce pak byla pečlivě naplánována a připravena s jednotlivými subdodavateli na konec srpna 2019. Časový harmonogram a termín dokončení rekonstrukce byl dodržen.

Studio se skládá z hlavního kadeřnického prostoru (40 m2) – recepce s místy k sezení, mytí, stříhání, místnosti pro kosmetiku (11 m2), zázemí pro zaměstnance a toalet. Rekonstrukce byla provedena jen v prostorách pro veřejnost – v kadeřnictví a kosmetice.

V první fázi projektu byla prověřena stávající dispozice prostor. Vzhledem k časovým limitům na samotnou realizaci a stávajícímu dobře fungujícímu uspořádání provozu, nebyly prováděny dispoziční změny. I tak byla rekonstrukce provedena „od podlahy“ – demolice SDK baru, podlah, obkladů, prostoru mytí…Některé prvky (podhled nad recepcí, tvar recepce, stříhání „obsluhy“,…) bylo však nutné ponechat stávající. Projekt měl tedy řadu limitů, které se však v koncovém důsledku staly vodítkem k samotnému řešení.

Prostor kadeřnictví je specifický tím, že se nachází v rohové pozici přízemí obytného domu. Výhodou prostoru je proslunění ze dvou prosklených stěn místnosti, množství denního světla dodává kadeřnictví na útulnosti. Snahou bylo podtržení denního osvětlení světlými tóny podlahy a stěn. Výrazným interiérovým prvkem se stala pouze recepce, kde bylo pracováno s teplými tóny dubové dýhy. Prostor posezení u recepce se sedačkou a barovými židličkami byl doplněn o tapetu, která se stala sjednocujícím prvkem i pro prostor kosmetiky.

Prostor se také potýkal s nedostatkem úložných míst. Navržením truhlářských konstrukcí na míru bylo možné využít mnohá zákoutí jako úložná. Některé dýhované panely v recepci tedy nejsou jen dekorativním prvkem, ale slouží i jako úložné prostory pro zboží, pro vedení elektroinstalací a přístupy k technickým prvkům – topení, voda,…

02.03.2020