RU.KO, RODINNÁ VILA V BRATISLAVĚ

RU.KO, RODINNÁ VILA V BRATISLAVĚ

 

Přestavba domu kompozičně navazuje na stávající objekt, dispoziční úpravy při rekonstrukci byly výrazné. Zařízení domu kombinuje původní prvky jako kazetové dveře či lust s betonem, černou ocelí a zemitými textiliemi. Tyto prvky jsou vyvážené bílou barvou a dubovým dřevem, které dominuje celému interiéru.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Jana Tartaľová, Ing. arch. Soňa Králiková, Ing. arch. Michal Tartaľ, ARCHHOLIKS, s.r.o., www.archholiks.sk, www.mimoarchitekti.sk)

Přestavba rodičovského domu kompozičně navazuje na stávající objekt, zachovává jeho hmotovou skladbu a zejména charakter z uličního pohledu. Nový design objektu citlivě pracoval s exteriérovým výrazem domu. Spočívá v zjednodušení střešních detailů valby a okapu, podporou dominantní hmoty, jejím odlišením od přidružených částí a v propojení exteriéru s interiérem zejména z jihozápadní strany - zahrady.

Objekt je sjednocen bílou fasádou se soklem v tmavě šedé barvě. Nad hlavní hmotou dominuje střecha stanového tvaru se dvěma vikýři - na severní a jižní straně sjednocená antracitovou střešní krytinou. Přidružené objemy při vstupní části jsou obloženy dřevěným obkladem ve vertikálním směru a je tak vyřešeno i vizuální oddělení terasy od sousedů. Celou hmotově-prostorovou strukturu doplňuje zastřešení terasy pergolou se zásuvným stíněním. Vstup do objektu je tvořen vyrovnávacím schodištěm, na které navazuje květináč se zelení, zdůrazněný lineárním přestřešením s dřevěnými lamelami a akcentem v podobě červených vstupních dveří.

Dispoziční úpravy prošly výraznějšími změnami. Odstraněním příček v 1.NP a vytvořením galerie mezi přízemím a poschodím, vzniká vzdušná jídelna se schodištěm - srdce domu, která je v 2. NP prosvětlená světlíkem. Vstupní předsíň je tvořena integrovaným šatnou a pohotovostním WC. Skleněnými posuvnými dveřmi je předsíň vizuálně spojena s otevřeným kontinuálním prostorem jídelny a obývacího pokoje, která je přes ocelově dřevěné schodiště spojená s 2.NP. Součástí přízemí je kuchyň s komorou a noční část s koupelnou a saunou. Schodiště lemující jídelnu přechází do galerie 2.NP, ve které dominuje knihovna umístěna na východní štítové zdi. Z galerie jsou přístupné dva pokoje a koupelna.

Interiérové ​​řešení

Zařízení domu kombinuje původní prvky jako kazetové dveře a lustr s betonem, černou ocelí a zemitými textiliemi. Tyto prvky jsou vyvažované bílou. Interiéru dominuje dubové dřevo - jako obklad stěny v obývacím pokoji, lamelový strop koupelny v přízemí, nášlapná vrstva schodiště, vestavěné nábytky a solitéry. Podlaha přízemí je jednolitá v denní části ji tvoří velkoformátová gresová dlažba, ložnice je změkčená kobercem. Patro přechází z dřevěné plochy schodiště do koberce a vytváří tak příjemnou, tichou atmosféru noční části domu. Nový strop obývacího pokoje je betonový, navazuje tak na hmotu krbu a odhalený železobetonový nosník v galerii na patře. Kuchyni dominuje bílá, doplněná šedou pracovní deskou. Obývací pokoj je vizuálně spojen se zahradou přes velké prosklení, dřevěný obklad přechází do exteriéru ve formě vertikální lamelové stěny.

16.03.2018