RODINNÝ DŮM V BÝVALÉ DĚLNICKÉ KOLONII, BRNO

RODINNÝ DŮM V BÝVALÉ DĚLNICKÉ KOLONII, BRNO

 

Dům pochází ze 30. let minulého století a byl postaven jako jeden z provizorních domků v nouzové dělnické kolonii na dně zavřeného lomu. Snahou navrhované úpravy bylo celou dispozici vyčistit, objekt stavebně oddělit od okolních domů a navýšit užitnou plochu objektu. Zároveň bylo také třeba přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Radim Horák a Ing. arch. Hana Horáková, KAMKAB!NET, www.kamkabi.net)

Stávající rodinný jednopodlažní dům se sedlovou střechou s plechovou krytinou, prorostlý s okolními domy, jak už konstrukcemi, tak i sítěmi. Pochází z 30. let 20. století, byl postaven jako jeden z mnoha provizorních domků v nouzové dělnické kolonii na dně zavřeného lomu. Částečnou rekonstrukcí prošel začátkem 90. let 20. století, kdy byly upraveny otvory ve zdivu a dostal do nich plastová okna, plechovou střechu a nový kotel.

Dispoziční řešení domu je důsledkem letitého zastavování uliček mezi domy chaotické a zdaleka neodpovídá dnešním potřebám. Každá místnost má podlahu v jiné výšce, světlé výšky místností jsou nízké (2.15 m), lokálně se objevuje vlhkost a s tím spojená plíseň. Dispozice jsou tmavé.

Snahou navrhované úpravy je celou dispozici vyčistit a objekt stavebně oddělit od domů okolních a navýšit užitnou plochu objektu. Zároveň přinést do interiéru co nejvíce přirozeného světla.

Dispozičně došlo v návrhu k posunutí vstupu do domu do nové přístavby, která je celá navržena s co nejmenší konstrukční výškou (světlá výška uvnitř jen 2.3 m a stropy řešené jako pohledová železobetonová deska). Na vstup navazuje chodba, kterou lze projít domem do dvora, hned za dveřmi při vstupu je navržen technický kout, na druhé straně je za posuvnými dveřmi navržena malá lichoběžníková pracovna (reaguje na tvar pozemku). Před dveřmi do dvora chodba zatáčí podél krytého venkovního sezení a míří do původního objektu, podél ní je navržena knihovna, v které jsou umístěny dveře na samostatné wc a do koupelny, která je uvnitř prosvětlena střešním světlíkem. Jak již bylo zmíněno v úvodu, původní dům byl v návrhu uvnitř celý vyčištěn a jsou do něj umístěny obytné místnosti, v části pod sedlovou střechou je umístěn obývací pokoj s jídelním stolem (v této části je prostor je zcela otevřen a prosvětlen shora střešními okny) a kuchyňský kout, z kterého lze vejít do malé šatny a po schodišti vystoupat do ložnice, která se vikýřem otevírá ke skále lomu. Z obývacího pokoje jsou navrženy dveře do části s bývalými přístavky, místo kterých je nyní navržen jeden pokoj, sloužící dětem. Pokoj navazuje na malé vnitřní atrium sevřené mezi okolními domy. Atrium osvětluje přes sedací okno i hlavní obytný prostor.

Výplně otvorů jsou navrženy jako hliníkové, s trojsklem, stejně tak i vstupní dveře, které jsou celoprosklenné a umožňují kolemjdoucím průhled přes dům až do dvora. V interiéru se jedná o kombinaci různých přírodních materiálů. Nová přístavba má na podlaze ve hmotě probarvenou dlažbu, stará část pak třívrstvou dřevěnou dubovou lamelu. Celým domem prochází přírodní březová překližka (nábytky, obklad vstupu, dveře, podhled obývacího pokoje a ložnice), lokálně překližka probarvená (modrá – odpočinkový kout obývacího pokoje, růžová – kuchyň). Stěny koupelny, wc a plochy nad kuchyňskou linkou jsou navrženy z marockého štuku. Štít a vždy jedna stěna v dětském pokoji, pracovně a ložnici je navržena jako černá hliněná s řezankovým zlatavým vsypem. Stropy jsou pohledové železobetonové s otiskem dřevěných desek, pohledový beton přechází i v nový nadvlak nad novým prosklením (HS portál) z obývacího pokoje do dvora, včetně nových nosných pilířů kolem něj. Zbytek stěn je „klasicky omítnutý“ a opatřen bílým nátěrem. V kuchyni je jedna stěna pojata jako „chytrá“ – magnetická a popisovatelná.

Lokalita si drží ducha z 80. let 20. století, kdy byla známá jako umělecká čtvrť, této době vzdává hold otiskem umělce TIMA na pohledových betonech, bustou sv. Metoděje (jako patrona Moravy a spolupatrona Evropy) od sochaře Vladimíra Matouška v nice na štítě a volnou vnitřní štítovou stěnou v obytném prostoru, kterou lze zaplnit obrazy, plakáty, fotografiemi a jinými artefakty dle chuti a uvážení obyvatelů domu.

FOTO: Pavel Barták

 

podlažní plocha: 124.5 m2

více k domu případně tu: http://www.kamkabi.net/rodinny-dum-v-byvale-delnicke-kolonii

30.03.2021