RODINNÝ DŮM NA BEROUNSKU

RODINNÝ DŮM NA BEROUNSKU

 

Dva aktivní sportovci si přáli čistý, funkční a barevně střídmý interiér, který by vhodně doplnil nadčasovou architekturu stavby. Každé podlaží má svoji funkci: přízemí má obytnou a klidovou zónu, v částečně zapuštěném podzemí je relaxační zóna pro společenské akce a sportovní aktivity. Nejvyšší patro patří uměleckému ateliéru s orientací na všechny světové strany.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Náhlovský, MASTER DESIGN s.r.o., www.master-design.cz)

Zadáním klientů, dvou aktivních sportovců, byl čistý, funkční a barevně střídmý interiér, který by co nejlépe korespondoval s charakteristikou celého domu - luxusního, atypického, s nadčasovou architekturou. Pro velkou spokojenost požádali majitelé o návrh interiéru opět tým architektonického studia Master Design s.r.o. v čele s Ing. arch. Martinem Náhlovským, který rodinný dům navrhoval.
Požadavky byly relativně standardní a ty nejzásadnější - z hlediska profilace prostorů a jejich umístění - se řešily o úroveň dříve, ve studii stavby. Forma interiéru byla investory definována na základě dosavadních zkušeností, ať už z předešlé domácnosti nebo ze služebních cest. Co je velmi důležité, návrh nebyl zásadně limitován penězi a vše se řešilo za pochodu - podle aktuální libosti a potřeby.
Interiér domu o dispozici 8+kk a podlahové ploše 326m2 se rozprostírá na třech podlažích, dvou nadzemních a jednom podzemním, z nichž každé má svou specifickou funkci. Přízemí domu tvoří prakticky samostatná rodinná sekce s obytnou a klidovou zónou.  V částečně zapuštěném podzemním podlaží se skrývá relaxační zóna určená pro společenské akce a sportovní aktivity. Je rozdělena na společenskou místnost s krbem, pokoj pro hosty s vlastní koupelnou a fitness se saunou. Horní patro je řešeno pouze jako samostatný umělecký ateliér, který je jako jediný orientován do všech světových stran.
Ve společenské místnosti jsou umístěna dvě nejvíce výstřední zařízení: betonová barová deska s pivním výčepem a průhledná vinotéka na rozhraní "stolování" a "hostovského pokoje". Skleněná zadní stěna vinotéky je ze strany pokoje pro hosty dekorována výraznou tapetou. Tato pak tvoří efektní pozadí za vinnými láhvemi.
Materiálově je zásadní nábytek realizován ze dřeva, značné pokrytí mají keramické obklady, které se vyskytují hned ve třech koupelnách, v sauně a v suterénní společenské zóně. Ve sklepě je lokálně přiznán původní betonový strop.
Největší zvláštností z pohledu autora interiéru bylo vstřícné a důvěřivé chování ze strany investorů. Zní to možná zvláštně, ale maximálně bezkolizní přístup není vždy samozřejmostí. Tady se naplnilo optimum a díky skvělé spolupráci se podařilo vytvořit domov, který naprosto vyhovuje životnímu stylu majitelů.

03.03.2020