RODINNÝ DŮM K REKREAČNÍM ÚČELŮM, VYSOČINA

RODINNÝ DŮM K REKREAČNÍM ÚČELŮM, VYSOČINA

 

Projekt se týkal domu po rodičích na Vysočině, který slouží jako rekreační objekt rodiny. Dům byl zrekonstruován do podoby moderní vily a v moderním duchu se nese i interiér. Autorka do něj přesto vnesla i jemný odkaz na bydlení na chalupě.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Markéta Šafferová, www.safferova.cz)

Zadáním investora bylo v 1. podlaží zařídit pokoj jako společenskou reprezentativní místnost. Z architektonického pohledu bylo třeba dokončit zařízení pokoje, vybaveného pouze sedacím koutem s osvětlovacími prvky. Požadavkem bylo navrhnout nábytek a vyladit barevnost místnosti pomocí tapet, látek a designových prvků. Zákazník dobře vycítil potřebu doplnit prázdnou dlouhou stěnu obdélníkové místnosti a členěním stěny vytvořit přívětivý pocit čtvercové místnosti. Ve 2. podlaží již zákazník potřeboval vytvořit soukromou zónu v prostoru s kamny a se zařízeným kuchyňským koutem. Vzhledem k protáhlému tvaru obytné místnosti bylo třeba vyřešit její členění.

Okna jsou v rámci pokoje osazena proti sobě, zákazník tak byl vystaven vnějším pohledům. Požadavkem tedy bylo vytvořit stínění pomocí textilií a vhodně doplnit volné stěny. Podstatným přáním zákazníka, které jsem musela respektovat, bylo vytvořit prostor pro velkou televizi. Vzhledem k úzkému prostoru pro sledování televize jsem navrhla stěnu vybavenou zakřivenou obrazovkou, která bude pořízena až s větším rozvojem této technologie. Zvláštní pozornost jsem věnovala i studentskému pokoji dospívající dívky. Hlavním zadáním byla dekorace stěn a oken, textilní doplňky včetně koberce mají dotvořit atmosféru v zadaných odstínech hnědé a béžové barvy.

 

Velikost interiéru

Obytné místnosti jsou z důvodů maximálního využití prostoru domu dlouhé. Pomocí členění prostoru či za využití optických klamů bylo třeba navodit dojem místností blížících se čtvercovému půdorysu.

 

Zvláštní okolnosti, specifikace rekonstrukce

Dům byl zrekonstruován do podoby moderní vily. Historicky ovšem navazuje na bydlení rodičů, je umístěn uprostřed přírody a také je využíván jako chalupa. S přihlédnutím k tomuto zřeteli jsem pociťovala potřebu obohatit krásné prostory v moderním duchu jemným odkazem na bydlení na chalupě. Venkovský, rekreační ráz společně s moderním využitím současných materiálů napomáhá navodit skleněná stěna s motivem dřeva a kamenné obložení komína a stěny za obrazem z živých rostlin.

 

Použité materiály

V 1. podlaží odraz místnosti ve skleněné stěně vizuálně napomáhá rozšíření dlouhého prostoru a zdvojuje exkluzivní výhled z francouzských oken do zahrady. Po konzultaci s majiteli jsme sklo opatřili digitiskem. Skleněná stěna velikosti 2,6 x 1,7 m se motivem vyskládaného dřeva odvolává k rekreačnímu využívání stavby. Staré nařezané trámy svým rázem a roky změněnou barevností dřev připomínají historii i tohoto domu. Prosvětlený prostor před okny doplňuje dýhovaný nábytek se skleněnými horními deskami. Mobilita a organické tvary nábytku společně s odrazy ve sklech podporuje lehkost prostoru před prosklenou stěnou dělící interiér od exteriéru. Olivová dýha je mořena jen na některých kusech nábytku, tak aby byla čitelná její exotická kresba. Propojením mezi tmavým nábytkem, doplňujícím svou barevností stávající vybavení, a světlým nábytkem je rohová knihovna, která využívá mořených a nemořených ploch dřeva.

Ve 2. podlaží obklad kamennými pásky na stěně za komínem a stěně mezi obývacím koutem a koutem kuchyňským člení místnost na jednotlivé zóny. Komunikační linie v provozním prostoru dispozice zpříjemňuje živý vertikální obraz. Je vytvořen kompozicí pokojových rostlin, jejichž odkaz k přírodě podtrhuje kamenný podklad stěny. Výrazná kresba dýhy zebrana, použité na nábytku v příčném směru oproti místnosti, a navazující vertikalita kresby na TV stěně prostor opticky rozšiřuje. Stejného efektu jsem docílila i využitím vodorovných pruhů na záclonových posuvných panelech užší stěny s oknem. Na druhé straně je ze stejného důvodu nad kuchyňskou linkou využito římských rolet. Koberec napříč prostorem před velkou TV stěnou prostor opticky rozšiřuje.

Dívčí pokoj disponuje rohovými okny, která poskytla důvod k rozehrání béžových odstínů v pásech voilových záclon na průběžné tvarované kolejnici. Tapeta s výrazným vzorem v odvážné kombinaci s textilními doplňky odkazuje na mládí obyvatelky pokoje. K pocitovému zklidnění místnosti slouží jednobarevné polštáře a béžový kobereček.

Velice příjemné na řešení tohoto interiéru bylo, že jsem architektonický návrh a jeho realizaci mohla dovést až do jejich konečné podoby včetně dekorace a designových doplňků.

11.03.2016