RESTAURACE SBEERKA, OSTRAVA - PORUBA

RESTAURACE SBEERKA, OSTRAVA - PORUBA

 

Restaurace vznikla jako místo, kde se sbírají nové pivní chutě. Cílem bylo vybudovat úspěšný a zajímavý restaurační koncept založený na špičkově ošetřeném pivu a moderní kuchyni. Dominantou restaurace otevřené do prostoru se stal prosklený box na pivní sudy s výčepem. Interiér doplňují autorské kresby, malby, fotografie a grafiky na stěnách a podlaze od autorů interiéru.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Martin Vyorálek, Martin Hudák a Matěj Batko, ATELIER3M, www.atelier3m.cz)

Někdo sbírá známky, jiný dárky, někdo pivní tácky, někdo peníze… a někdo pivní zážitky. A právě pro ty jsme uvařili Sbeerku, restauraci s minipivovary na čepu, vyladěnou kuchyní, nachmeleným interiérem a kořeněnou atmosférou.

Zadání investora znělo jednoduše, v jednopatrové skeletové budově, ve které sídlí 3 propojené provozy (pizzerie, herna, sázková kancelář), vybudovat úspěšný a zajímavý restaurační koncept, který bude založen na špičkově ošetřeném pivu a moderní kuchyni. Jako ateliér jsme dostali jedinečnou možnost „nejen“ zpracovat architektonický návrh a následný design interiéru, ale vytvořit celý koncept včetně názvu a grafické identity.  A protože nás baví sbírat nové pivní chutě, vznikl název Sbeerka. Odtud už byla cesta konceptu jasná - moderní pojetí pivnice s osmikohoutovým výčepem, na kterém rotují různá piva (většinou speciály) pouze z minipivovarů.

Architektonicky jsme stávající budovu výrazně proměnili. Čelní fasádu jsme maximálně prosklili a opatřili francouzskými okny do hlavní ulice. Tímto došlo k atraktivnímu propojení interiéru s exteriérem, kdy jednak interiér „láká“ svým vizuálem potencionální hosty, ale také se v letních měsících stává součástí venkovní předzahrádky a naopak. Tomu napomáhá i samotná konstrukce předzahrádky, která výškově navazuje na podlahu v restauraci.

Interiér jsme, krom kuchyně a zázemí, stavebně otevřeli. Do vzniklého volného prostoru, jeho pomyslného středu, jsme umístili prosklený zachlazený box na pivní sudy s výčepem, který ho ze tří stran obepíná a jako celek tvoří jasnou dominantu restaurace. Tento dojem umocňuje navazující třívrstvý atypický stropní podhled z překližky, znázorňující proces výroby piva v minipivovaru. Dispozičně je výčep ideálním místem pro obslužnost celého podniku včetně předzahrádky a přirozeně rozděluje prostor na dvě části. Levá s výstupem rovnou z kuchyně je menší a klidnější, pravá je větší, díky kapacitě, vysokému typu sezení a umístění wc rušnější. Samotný výčep je osazen rampou na pivní kohouty, která je autorským prototypem. Její prosvícené číslování v kombinaci s popisem jednotlivých piv na prosklení zachlazeného boxu slouží jako nabídkový systém při objednávce piva.  Je vyobrazen na všech 3 stranách boxu a tímto je viditelný téměř z jakéhokoliv místa v podniku a také z ulice. Jedinou výjimkou je zadní část restaurace, kterou lze díky zalamovacím panelům opticky oddělit a navodit atmosféru uzavřené společnosti.

Dalším stěžejním prvkem jsou autorské kresby, malby, fotografie, grafiky aplikované standardně na stěny nebo atypicky na podlahu, mobiliář, čalounění atd. Všechny jsou autorským dílem Atelieru 3M (včetně jejich aplikace) a mají stejný obsah. Ať už je jeho forma abstraktní, či víceméně jasná (někdy i naučná), vždy odkazuje na pivo či sbírání a prolíná se celým interiérem. Svým výrazným projevem přesahuje do vnější komunikace se zákazníkem a podtrhuje náš záměr vytvořit zajímavé místo s jasným vizuálním stylem, který koresponduje s „pivní subkulturou“ minipivovarů. Je pestrý, živý, nonkonformní, trochu punk a také sexy, kreativní a hlavně baví… protože ,,Kdo si sbeerá, nezlobí.“

29.02.2020