RESTAURACE GUSTO PLZEŇKA, BRNO

RESTAURACE GUSTO PLZEŇKA, BRNO

 

Známá restaurace v hotelu Intercontinental se dočkala nového interiéru, který sjednotil členitý prostor a opticky ho zvětšil. Výčep s mozaikovým obkladem dominuje čelu restaurace a dává hostům na výběr, v které části se usadí, zda u klasických jídelních stolů nebo u barových. Návrhem interiéru vznikl ojedinělý moderní prostor navazující na historii původní restaurace.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Michal Kristen)

Zadáním projektu bylo navržení a vytvoření nových interiérů stávající restaurace Plzeňka s vyhlášenou kuchyní, která se nachází v Hotelu International Brno. 
 Rekonstrukce spočívala ve vytvoření moderních prostor s přemístěním hlavního výčepu do čela restaurace a ve zvětšení salónku. Stávající půdorys byl dispozičně členěn na menší samostatné místnosti s různými výškami podlah. V rámci rekonstrukce došlo k odstranění veškerých příček, konstrukcí podlah a podhledů s důrazem na optické zvětšení řešeného prostoru. 

Návrh s dominantním výčepem v čele s výrazně předsazeným podhledem funkčně rozčlenil restauraci na části. Jednotlivé místa jsou různě situované, zákazník tak dostane na výběr posezení u jídelních stolů nebo u barových stolků s vyvýšenou polstrovanou lavicí. Materiál a tvar navržených lavic navazuje na ostatní mobiliář a na část s barovým posezením, které se nachází hned u vstupu do restaurace. Závěr restaurace tvoří samostatný salonek s možností oddělením pomocí prosklených posuvných dveří se stmíváním. Dominantním prvkem salonku je sousoší Kuropění rok 1962 sochařů Laciny a Axmana v tepaném železném plechu z bronzovou patinou, umístěné na bílé stěně v závěru salonku a celé restaurace.
Provedení nového interiéru je navržené tak, aby nově vzniklý otevřený prostor restaurace působil moderně a zároveň se vytvořila intimní prostředí pro návštěvníky. Dominantním materiálem po celém obvodu interiéru je táflování v samostatných panelech imitující Corten, stejným materiálem je zvýrazněna plocha podhledu nad barem. Obklad je ve dvou místech akcentován travertinem v šedobéžové barvě s jemným fládrem. Bílá barva podhledů a stěn nad obložením je nepřímo osvětlena LED osvětlením. Hlavní výčep v čele s pracovní deskou z černé žuly upoutá svým mozaikovým obkladem s jemným vzorem, mozaika v černé matné barvě je použita i na zázemí výčepu. Sedací nábytek byl navržen od firmy TON s křesílky Moritz se stoly Bloom a atypickými lavicemi. Krásným prvkem v interiéru jsou na několika místech ve stropě umístěné skupiny světel Bomma.
Návrhem interiéru vznikl ojedinělý moderní prostor navazující na historii původní restaurace.  

29.02.2020