PROMĚNA STAVENÍ V PODKRKONOŠÍ

PROMĚNA STAVENÍ V PODKRKONOŠÍ

 

Investor zakoupil starou chalupu z první poloviny 19. století a rozhodl se ji zrekonstruovat pro rodinnou rekreaci. Samozřejmostí bylo dosáhnout v rámci stavebních úprav zvýšení kvality technického řešení i uživatelského pohodlí. Koncepce úprav byla postavena na prolínání starého a nového, na využití tradičních materiálů a tvarosloví soudobým způsobem.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Jan Fousek a Ing. arch. Daniel Pexa, FADW, s.r.o., www.fadw.cz)

Před časem zakoupil náš klient starou chalupu - stavení, původem z první poloviny 19.století, se záměrem postupné rekonstrukce pro rodinnou rekreaci. Samozřejmým požadavkem klienta bylo dosáhnout v rámci stavebních úprav zvýšení kvality technického, technologického a materiálového řešení objektu i uživatelského pohodlí, avšak s přidanou hodnotou vytvoření příjemného intimního, hřejivého, ale soudobě řešeného interiéru.

Klientovi se zalíbil hned náš prvotní nápad - celá koncepce úprav je postavena na prolínání starého a nového, na využití tradičních materiálů a tvarsloví soudobým způsobem. Původní, historická část domu v přízemí je provedena v mírně tmavších materiálech a povrchovým úpravách ploch i nábytku. Stěny jsou pojednány tradičními štukovými točenými omítkami, interiérem prostupují i původní kamenné detaily načervenalého pískovce. Nová část přízemí (jež vznikla z historické maštale a kolny) a podkroví (které bylo kompletně nově provedeno) je modernější, vzdušné a interiérové prvky jsou světlejší. Stěny a stropy jsou v hladkých bílých stěrkách.

Ústředním prostorem domu je velká světnice v přízemí, velkorysý prostor sdružující převážnou část aktivit obyvatel. Obsahuje odpočinkovou část s velkou atypickou pohovkou, jídelní kout s masivním stolem i dlouhou kuchyni. V přízemí jsou dále dvě ložnice – rodičovská a dětská, obě jsou přístupné přes společnou koupelnu, což byla daň původní dispozici a ústupek běžným standardům, aby velikost koupelny nebyla minimalizována. Přízemí ještě obsahuje samostatná WC, chodbu se schodištěm do podkroví a technické zázemí. Podkroví dominuje chodba, která je částečně knihovnou s panoramatickým výhledem do okolí. Chodbu doplňují dvě ložnice, koupelna a půda/herna.

Detaily evokující historická řešení se objevují na nečekaných místech - větrací otvory pro lednici, členění hladkých ploch dveří gravírovaným vzorem, jež vychází z tradiční konstrukční řešení dveřních křídel. I v plochách atypických nábytků je spodní podlaží je záměrně provedeno v tmavším, zemitějším odstínu dýh i lakování, podkroví je naopak barevně "lehčí", ve světlých tónech běleného dubu a bílém laku. Dřevěné prvky na nábytku byly také záměrně upravovány – chtěli jsme dosáhnout rustikálního naturalistického, až hrubého vzhledu bez použití tradičních zdobných prvků a „kudrlinek“ – byly záměrně vybírány dubové dýhy s výraznou kresbou, s lokálními změnami v odstínu, s výraznými suky. Dýhy byly navíc kartáčovány a se stopami katrování. Poměrně ovlivňujícím prvkem pro barevné a materiálové řešení byly původní vnitřní kamenná ostění díky jejich načervenalé barvě. Z důvodu estetického sladění s ostatními prvky interiéru jsme ladili barevnost (několik vrstev různých barev olejů) dřevěné dýhy, kombinovali barvy laků (neutrální šedé a bílé odstíny), za kuchyňskou linku jsme nakonec po dlouhých debatách použili načervenalé dlaždice s „patchwork“ vzorem.

 

07.02.2019