REKONSTRUKCE RODINNÉHO DOMU, LIBEREC

REKONSTRUKCE RODINNÉHO DOMU, LIBEREC

 

Dům v Liberci byl postaven v 70. letech, majitelé žijí velmi aktivním životem, cestují, sportují, zajímá je i v pokročilejším věku vše nové a progresivní. Po odchodu dospělých dětí se rozhodli pro celkovou rekonstrukci domu, který má splňovat jejich představu o bydlení a vyhovovat prostorově a technicky současné situaci.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Frank, ESPRIINTERIER s. r. o., studio Deconcept, www.deconcept.cz)

Tvořili jsme společně stylový dům, který v interiéru bude útulný a vlídný (spolupůsobením barev a materiálů) a budou zde zachyceny okamžiky jejich života spolu s artefakty z jejich cest. Celý interiér a dispoziční úpravy mají zároveň zohlednit současné technologie umožňující rozšíření užitné hodnoty nového rekonstruovaného domu.

Velká pozornost při navrhování atypického nábytku byla soustředěna na detaily. Každé úchytce, frézování ve dřevěných dvířkách, ocelovému soklíku na nábytku nebo madlu na skříni v koupelně, které slouží nejenom pro otevírání, ale také pro přehození ručníku u umyvadla, tedy na první pohled nepatrným detailům, které jsou však originální a spojují jednotlivé prvky do jednotného celku.

V celém interiéru je použita velmi omezená paleta barev a také materiálů – dubová podlaha naolejovaná do bílo-šedého tónu, pískovec, surový ocelový plech s olejovaným povrchem na krbu, šedě a bíle mořený nábytek.

 

Dispozice

Stávající dispozice byla zastaralá technicky i morálně, došlo k její zásadní úpravě. Místnosti se propojily vybouráním příček, došlo také k výškovému propojení mezi patry. Probouráním stropu v některých částech a díky velkým hliníkovým oknům dostal původně malý, tmavý a stísněný dům nové proporce. Jeho otevřením do přikoupené zahrady získal také vzdušnost a otevřenost, došlo k propojení vnitřního interiéru s venkovní obytnou terasou. V hlavním obytném prostoru jsme umístili centrálně sedací soupravu, krb a televizi. Ta je skryta v rámci bílé obložené stěny za posuvný panel, aby nerušila přírodní vjem z krbu. 

Kuchyň s prostornou jídelnou je oddělena dvoukřídlovými skleněnými dveřmi. Majitelé kladli důraz na úložné prostory, chtěli účelně a logicky uspořádat svoje věci, nejlépe do skrytých prostor v rámci šaten, které nebudou rušit celkový dojem. V celém domě jsou tak šatny v komunikačních prostorách a vedle ložnic. 

Na ložnice navazují koupelny, které svým pojetím navazují na koncepci celého prostoru. Kamenný obklad je použit pouze na nejnutnějších místech, jinak je zde dřevěná podlaha, hladká bílá omítka. Umístili jsme sem dvě samostatně postavená umyvadla s odkládacími stolečky po jeho stranách a s úložným prostorem ve dvou vysokých skříních se zabudovanými elektrickými zásuvkami a LED osvětlením po každé straně umyvadel a mnoho dalších nepatrných detailů, které mají svůj skrytý význam a zpříjemňují majitelům život v tomto domě.

Ve druhém patře domu je umístěna klidová zóna s ložnicemi, koupelny, pokoj pro hosta a pracovna. Ta je rovněž opticky propojena skleněnou stěnou s obytným prostorem.

V suterénu, ve kterém byla původně garáž, našlo své místo wellness s komfortní saunou, ochlazovnou a odpočívárnou. 

 

Barevnost a použité materiály

Světlá barevnost byla při výběru materiálů prioritní. Je použita světlá paleta barev, bílo-smetanovo-šedých tónů, které se prolínají celým prostorem a jednotlivé místnosti mezi sebou propojují a scelují.

Byly použity dveře se skrytými zárubněmi pod omítkou a s výškou po strop, kdy se při jejich otevření prostor více propojí. Rovněž bílé ocelové schodiště se dřevěnými stupni bylo navrženo tak, aby svou lehkostí a transparentností prostor nezatížilo, nepůsobilo technicky a chladně.  

Bílý dub na podlahách a schodech, přírodní pískovec v koupelnách, světlé kouřové sklo v hliníkových křídlech dveří, světle šedé a bílé tóny dubového nábytku, len, surové hedvábí a jemné struktury bez použití vzorů a výrazných barev.

Nerezová kuchyň jako klasický a nadčasový materiál pro umístění surových dřevěných doplňků v pokračování na terasu s masivními teakovými kusy nábytku.

 

Technologie

Majitelé se rozhodli pro vytvoření pasivního domu s minimálními finančními nároky na jeho provoz, proto byl dům dobře tepelně zaizolován, opatřen dřevěnou odvětrávanou fasádou z cedrového dřeva, na střechu byly nainstalovány fotovoltaické panely, dům je navržen s rekuperací vzduchu. Inteligentní osvětlení stejně jako vytápění či provoz sauny mohou majitelé ovládat pomocí iPadu.

Celkově byl dům navržen s ohledem na všechny estetické, materiálové, prostorové a technické nároky majitelů na nový dům. Záměr, aby to byl dům příjemný pro jejich životní styl, se vydařil. Důraz na detail, technické provedení a použití netradičních řešení se ukázal jako správný, protože výsledek je pro majitele zcela vyhovující. Ve zralém věku jsou nadšení novým prostředím, které jim život dělá komfortním a příjemným.

10.03.2016