REKONSTRUKCE MALÉHO BYTU, PRAHA

REKONSTRUKCE MALÉHO BYTU, PRAHA

 

Byt o rozloze 24m2 v klasickém panelovém domě bylo nutné zrekonstruovat tak, aby odpovídal soudobým požadavkům single bydlení, případně bydlení pro pár. Cílem bylo otevřít původní půdorys a vytvořit volný proctor, ve kterém by zároveň ale vznikl I dostatek úložných proctor. Obytná část je od ostatních proctor odlišena materiálově i světlou výškou

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Štěpán Malý a Ing. arch. Jan Adámek, MA3 ARCHITEKTI, www.ma3.cz)

Byt o rozloze 24m2 v klasickém panelovém domě v Praze bylo nutné zrekonstruovat tak, aby odpovídal soudobým požadavkům single bydlení, případně bydlení pro pár. Cílem bylo otevřít původní půdorys a vytvořit volný prostor, ve kterém by zároveň ale vznikl i dostatek úložných prostor.

Návrh proto pracuje se dvěma částmi interiéru, které jsou od sebe odlišeny nejen světlou výškou, ale i materiály. V první části je umístěn vstup, koupelna a kuchyň; druhou část tvoří volný obytný prostor.

První část,  tedy vstup, s kuchyní, má podlahu i snížený strop navrženy v imitaci dřeva. Ve vstupní části jsou umístěny vestavěné skříně, které díky zrcadlové přední části tvoří souvislou zrcadlovou stěnu. Ta opticky zvětšuje prostor na dvojnásobek a zároveň poskytuje i v hloubce bytu dostatek přirozeného světla. Zároveň tyto skříně nabízí množství potřebných úložných prostor. Koupelna je navržena účelně s důrazem na maximální využití prostoru. Nalezneme zde prostornou sprchu a toaletu, nad umyvadlem je umístěna praktická skříňka s přední zrcadlovou částí, která je osvětlená stropním led páskem. Dveře do koupelny jsou vyrobeny z mléčného skla, stejně jako posuvné dveře oddělující zádveří s koupelnou od kuchyně.

Materiály použité v kuchyni kombinují lamino bílé barvy a lamino v imitaci dřeva. Díky rozmístění dvouplotýnky, dřezu a lednice zde vzniká praktický pracovní trojúhelník. Na kuchyňskou linku navazuje výklopný jídelní stůl, který spolu s barovým sezením nabízí plnohodnotný jídelní prostor.

Druhou část interiéru tvoří volný obytný prostor, který má vyšší světlou výšku. Je zde příjemné nepřímé osvětlení tvořené světelnou rampou. Nalezneme zde rozkládací pohovku, TV na malé skřníňce přisazené ke zdi a dva plastové stolky. Ty buď pospolu tvoří konferenční stolek, nebo se v případě rozložení pohovky použíijí jako stolky noční. Televizní stolek materiálovým pojetím navazuje na kuchyňskou část tak, aby byl celý interiér působil kompaktně.

16.03.2018