REKONSTRUKCE KINA HUSTOPEČE

REKONSTRUKCE KINA HUSTOPEČE

 

Přáním města Hustopeče bylo provést přestavbu kina z 50. let minulého století na multifunkční kulturní centrum. Budova již byla několikrát rekonstruována, ale postrádala jasnou a přehlednou dispozici. Díky zvětšení jeviště se zde budou moci organizovat i divadelní představení a koncerty.

(kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Magda Stolková, spolupráce Ing. arch. Jan Stolek, MAG DESIGN, www.magdesign.cz)

Město Hustopeče nás oslovilo s přáním provést přestavbu kina z 50. let dvacátého století na multifunkční kulturní centrum. Budova trpěla nánosem úprav a částečných rekonstrukcí a postrádala jasnou a přehlednou dispozici. Zadáním města bylo rozšířit stávající plochu jeviště, tak, aby zde mohla probíhat i divadelní představení a koncerty a zároveň zachovat či navýšit počet sedadel v hledišti. Za jevištěm pak mělo vzniknout zázemí pro účinkující. Do foyer bylo třeba umístit šatnu, pokladnu, kavárnu se zázemím, toalety a nově i výtah. Další úpravou měla být částečná nástavba, obsahující kanceláře, promítárnu a menší přednáškový sál pro různé městské organizace a spolky. Součástí budovy mělo být i turistické informační centrum, které bude fungovat nezávisle na provozu kina.  Celková plocha rekonstrukce je 950 m2. Při rekonstrukci byly postupně odhalovány části původní konstrukce a za běhu se muselo měnit statické řešení stavby. To přineslo spoustu komplikací a celková koordinace stavby byla velice náročná. Vzhledem k tomu, že původní řešení vstupu do budovy neodpovídalo současným standardům a nároží budovy bylo vhodným místem pro umístění infocentra, rozhodli jsme se umístit hlavní vstup na osu kolmou k ose hlediště a vytvořit tak optické propojení hlavního vstupu se dvorem. Budova byla v exteriéru očištěna od všech nežádoucích prvků a bylo ponecháno jen původní hmotové řešení. Infocentrum a hlavní vstup byly navrženy tak, aby byl umožněn bezbariérový přístup. Na nové fasádě jsou použity alucobondové perforované panely, rampa je z pohledového betonu. Původní hmota budovy je omítnuta bíle.

V interiéru je použita kombinace březové překližky a neutrálních odstínů ostatních materiálů s barevnými akcenty. Omítky jsou vždy bílé. Barevné a materiálové řešení se liší podle funkce daného prostoru. Hlavní sál kina je vybaven novými sedadly z překližky s čalouněním cihlové barvy. Stávající boční stěny jsou až po původní římsu obloženy překližkovými lamelami. Tento prvek se pak objevuje na pultech ve foyer a infocentru. Do obkladu je integrováno boční osvětlení sálu. Podhled je proveden z černých akustických desek. Původní konstrukce sálu jsou natřeny černou barvou. Na podlaze je tmavě šedý zátěžový koberec. Podlaha infocentra, hlavního vstupu a foyer je opatřena světle šedou epoxidovou stěrkou. V kancelářích a malém sále ve 2.np je marmoleum v podobném odstínu. V infocentru je nábytek z březové překližky v kombinaci s bílou barvou, ve foyer potom s černou barvou, která se objevuje také na dalším mobiliáři, dveřích do sálu a zázemí kavárny. Jednoduché řešení interiéru doplňují lehce folklórní atypické tapety na stěnách s motivem srdce a mandlí, které jsou symbolem města. Barevnost tapet koresponduje s ostatním zařízením interiéru. V kancelářích a malém přednáškovém sálu je vestavěný nábytek z bílého lamina a barevné plastové židle. Toalety jsou obloženy pastelově žlutými obklady s černým nábytkem a doplňky. Sanitární keramika je bílá.

02.03.2020