REKONSTRUKCE HORSKÉ CHALUPY

REKONSTRUKCE HORSKÉ CHALUPY

 

Venkovský domek, postavený v letech 1937–39 na úpatí Krkonoš, měl na začátku rekonstrukce dvě přízemní místnosti a jednu podkrovní. Prvotním záměrem bylo provést pouze nejnutnější rekonstrukce, aby šlo dům opět používat k rekreačním účelům. Postupně se však zrekonstruoval celý dům, dodatečně přibyla i sauna a vířivka.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Helena Míková Hexnerová, atelier míková hexnerová, www.atelier-mh.cz)

Na stavu objektu se podepsaly roky sezónního používání, bez jakékoliv údržby. Později byl dům delší dobu bez využití. Majitel chtěl dvě malé přízemní místnosti  spojit v jednu, vybudovat chybějící koupelnu a v podkroví další dvě až tři menší místnosti, bez zásahů do krovu. V přízemí vznikla jedna veliká místnost, která slouží jako kuchyně, jídelna i společenský prostor, přístupná ze vstupní chodby. Z této chodby je přístup i do nově vzniklé koupelny a na schodiště, které vede do tří podkrovních pokojů.

Materiály, povrchy a veškeré vybavení domu byly voleny na základě dialogu majitele s architektem. Zachované původní vybavení domu je použito a doplněno současným nábytkem. Pro nově vzniklou koupelnu byl zvolen jednoduchý koncept interiéru a vybavení. Dominantní barvou obkladů je zelená skleněná mozaika, stejně jako v kuchyni. Ta má evokovat typickou zelenou barvu kachlových kamen, která dříve bývala častou výbavou venkovských domácností. V kombinaci s bílým a stříbrným obkladem působí svižně a čistě. Do poměrně malé koupelny se vešel i sprchový kout a dvojumyvadlo.

Hlavní dominantou společenské místnosti je komín s krbovou vložkou. Je umístěn v centru místnosti a symbolicky odděluje kuchyni od obývací části. Podlaha v místnosti je masivní třívrstvá lepená, ale má reálný vzhled prkenné podlahy. Kuchyňská linka je jednoduchá, plná dvířka mají vyfrézovanou ozdobnou drážku a prosklená dvířka mají ozdobu z lišt, pro kterou byly inspirací venkovské kredence. Kuchyň je vyrobena ze smrkového dřeva, které je namořené na bílo, pracovní deska je masivní, lepená z dřevěných špalíčků, povrchově upravená olejem. Obklad za linkou je opět zelená skleněná mozaika.

Velká část vybavení místnosti, například skříň, polička, gauč, šicí stroj a stolek pod televizí (dříve kuchyňský stůl), je původní. Židle, jídelní stůl a konferenční stolek jsou nové. Některé doplňky také přibyly ze starožitnictví. Většina svítidel v domě, kromě mosazného lustru v obývacím pokoji, je novodobých, s historizujícím vzhledem.

Do patra se dostaneme po smrkovém schodišti, pod jehož ramenem je ukrytý bojler a úložné prostory. V patře jsou tři pokoje – modrý, červený a béžový. Postel a noční stolky v pokojích jsou vyrobeny na zakázku, část nábytku je však původní, po důkladné renovaci. Pokoje nejsou nijak velké, ale poskytují veškerý komfort, který je třeba. Ve všech třech je kromě dvoulůžka i potřebný úložný prostor. Díky střešním oknům je v místnostech dostatek přirozeného světla. Pro větší pohodlí zde byl jako podlahová krytina zvolen koberec.

Po započetí rekonstrukce kůlny, která se proměnila v garáž, se majitel rozhodl přistavět ještě relaxační část, která k horské chalupě neodmyslitelně patří – saunu s odpočívárnou a vířivkou, umístěnou v přístavbě garáže. Vchod do místnosti je opět ze vstupní chodby. Jelikož byla navržena dodatečně, má podlouhlý tvar. Sauna je umístěna na jednom konci místnosti a vířivka s odpočívací vyvýšenou palubou na straně druhé. Celá místnost je obložena dřevem, pouze ve střední části, kde se nachází sprcha, je obložena stříbrnou mozaikou. Přirozené světlo do místnosti přivádí tři asymetricky rozmístěné světlovody, které jsou doplněny rovněž nepravidelně rozmístěnými svítidly.

Návrh v maximální šíři respektuje původní charakter objektu, avšak s ohledem na maximální komfort uživatele. Telefonicky spouštěné vytápění přímotopy je jen jednou alternativou vytápění, dalším zdrojem tepla je krbová vložka s horkovzdušnými rozvody do podkroví. 

Při návrhu interiéru byly použity převážně přírodní materiály a maximum použitelného původního zrestaurovaného nábytku, včetně historických radiopřijímačů ze sbírky majitele. U nových prvků interiéru, jako je koupelna a kuchyň, je použit jednoduchý design i materiály. Vzhled domu byl v co největší míře zachován, chalupa byla doplněna o zahradní posezení, které nabízí možnost využití pozemku i za nepříznivého počasí.

11.03.2016