REKONSTRUKCE BYTU AŽ NA BETON, PRAHA

REKONSTRUKCE BYTU AŽ NA BETON, PRAHA

 

Zadáním od majitelů bylo kompletně zrekonstruovat interiér bytu 4+1 tak, aby odpovídal dnešním požadavkům. Základní myšlenkou byl nadčasový interiér s přírodními materiály, vzdušný a opticky zvětšený byt. Cílem rekonstrukce bylo vnést do bytu autentičnost a nijak neskrývat, že jsme v panelovém domě. Materiálově je beton doplněn dřevem a mosazí, vše ve své materiální surovosti a poctivosti.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Iva Hájková, IVA HÁJKOVÁ STUDIO, www.ivahajkova.cz)

Klasický čtyřpatrový panelový dům v pražském Suchdole jsme proměnili v působivé interiérové divadlo. Kompletní rekonstrukce doslova „na beton“ vytvořila příjemný a promyšlený interiér.

Majitelé mě poptali na rekonstrukci interiéru bytu 4+1 ve čtyřpatrovém panelovém domě. Zadání bylo kompletně byt zrekonstruovat, protože neodpovídal dnešním požadavkům Cílem přibližně půlroční návrhové práce bylo vytvořit nadčasový interiér, který bude osobitý právě pro klienty samotné. Majitelé byli v průběhu spolupráce velmi vnímaví k mé práci. A především souzněli s hlavní myšlenkou atmosféry. Za sebe mohu říct, že to byla takřka ideální spolupráce: majitelé mně nechali tvořit a jednotlivé prvky jsme společně probírali a nacházeli ideální cestu mezi designem a praktičností. Jediným požadavkem bylo využít přírodní materiály, byt opticky zvětšit a provzdušnit. Právě díky tomuto přístupu vznikl byt s osobitou atmosférou, který pyšně navazuje na svou historii.

Nová dispozice
Zadání bylo klasický panelákový byt s dispozicí 4+1 upravit pro potřeby čtyřčlenné rodiny. Po několika variantách úplného otevření prostoru jsme s majiteli dospěli k závěru, že domácnost s dvěma chlapci potřebuje oddělné pokoje a klid za uzavřenými dveřmi. Otevřeli jsme tedy obývací pokoj s jídelnou a kuchyní jako jednu část bytu. A chodbu s ložnicemi, koupelnou a toaletou jsme oddělili dveřmi s bočními světlíky. Z dispozice 4+1 jsme tak udělali 4+kk. Každá ložnice disponuje velkou vestavnou šatní skříní. Protože v bytě není úložná komora, umožnilo toto řešení minimum volného nábytku, který by zatěžoval prostor.

Betonové divadlo

Když se řekne divadelní interiér, většinou si představíme spoustu barev, tvarů a barevných efektů. V tomto panelovém bytě je to přesně naopak: divadlo, které jsem navrhla, je minimalisticky pojaté, klidné a jde k podstatě dobrého bytového interiéru. A tou je kvalitní dispozice a důraz na detail. Majitelka bytu je divadelní herečka a velký divadelní fanoušek, a proto jsme došli k této inspiraci. „Život je krásné divadlo“ bylo hlavní moto mého konceptu. Hlavním úkolem bylo atmosféru do bytu vložit nenásilně a harmonicky spojit možnosti prostoru, lokalitu i dům ze sedmdesátých let. Materiály se kterými jsme pracovali - beton jako základní konstrukční materiál domu doplňuje dřevo, mosaz, vše ve své materiální surovosti a poctivosti. Cílem bylo vnést do bytu autentičnost a nijak neskrývat, že jsme v panelovém domě. 

Materiály ve své podstatě  

Na části stěn a stropech jsou betonové panely očištěné od omítek a ošetřené bezprašným nátěrem. Podlaha je z masivních dubových prken, tak jako na divadelním jevišti, kde se odehrává skutečný život. A mosaz doplňuje jako šperk každé tradiční divadlo. Ta se použila na dvířkách kuchyňské linky a detailech jako jsou úchytky a světla. Ty jsou vyrobeny podle autorského návrhu; mosaz je broušená a voskovaná, aby dostala moderní nadčasovou podobu. Hlavní mosazné osvětlení v obývací části evokuje hravým způsobem výrazné lustry, bez kterých se v divadle neobejdeme. Oponu jsme využili pro praktické zavření šatní skříně v předsíni, je měkká na dotyk a hraje také sytou barvou. Dveře jsme zvolili s výškou až do stropu, aby se prostor opticky zvýšil. Divadelní typickou krémovou jsem vyměnila za soudobou moderní šedou. Zároveň byt neměl působit historicky, a proto jsou tradiční materiály, ale v moderní podobě.  V koupelně a na toaletě je na podlaze velkoformátová dlažba se vzhledem terazza a stěny jsou obložené obkladem ve tvaru cihličky v pokládce na půlvazbu s kontrastní spárou. Atmosféru do posledního detailu doplňuje moderně pojatá lucerna, vyrobená na míru. Prostor pro kuchyň je poměrně úzký a abychom pozornost zaměřili jinam, obložili jsme spodní část linky mosazným plechem, ten je ručně broušený a voskovaný, přináší měnící se a zrající krásu. Užitná plocha bytu: 90 m2.

FOTO: Filip Šlapal

 

30.03.2021