REFRESH S PŘÍSTAVBOU DO ZAHRADY, HNĚVOŠICE

REFRESH S PŘÍSTAVBOU DO ZAHRADY, HNĚVOŠICE

 

Mladý pár se rozhodl pro kompletní rekonstrukci domu s bohatou historií, který obývají společně s prarodiči. Prostory pro své vlastní bydlení zvětšili přístavbou do zahrady. V interiéru převažuje dřevo, a to nejen na nábytku, ale i na obkladech stěn a na podlaze. Ve starém domě se na několika stěnách ponechalo viditelné zdivo opatřené bílým nátěrem, které je příjemným oživením soudobého interiéru.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ivana Dombková, I. D. Arch s.r.o., www.id-arch.cz)

Stoletý venkovský dům stojí v příhraniční obci s bohatou historií (první zmínky pocházejí už z roku 1288), kulturní tradice dodnes dokládá barokní dřevěný kostel z roku 1730, který je chráněnou kulturní památkou. Úctu k hodnotám předků projevila i nová majitelka domu, které ho věnovali prarodiče. Babička s dědou dosud obývají dvě třetiny přízemí a polovinu půdy, vnučka s partnerem mohli využít zbývající volné plochy. Rozhodli se však pro kompletní rekonstrukci celého domu: zateplení, novou střechu a výměnu všech oken.
Prostory pro své vlastní bydlení zvětšili na celkových 90 m 2 přístavbou do zahrady, odkud se vychází na částečně zastřešenou terasu, společnou oběma rodinám. Veškeré stavební práce probíhaly v etapách, aby co nejméně zatížily pohodlí prarodičů. Soužití generací při společné péči o zahradu a vzájemné vypomáhání přineslo nový život starému domu a obohatilo všechny jeho obyvatele.
Mladá domácnost má samostatný vstup z ulice, v severní části původního domu vznikla předsíň se vstupem na toaletu a jídelna, která už je přímo propojena s novou přístavbou – obytným prostorem s kuchyní a pohodlným sezením.
Jídelna je otevřená do krovu půdy, podél stěny vede jednoramenné schodiště na galerii, odkud tři velká střešní okna prosvětlují celý vysoký prostor. Z galerie se pak prochází do soukromé části bytu v podkroví, která zahrnuje ložnici se šatnou, pracovnu a velkou koupelnu. Pracovna může sloužit i pro občasné přespání návštěvy, v budoucnu jako dětský pokoj.
Bydlení je zaměřeno na těsné propojení se zahradou, kde přes léto tráví obě rodiny většinu volného času. Napovídá to už otevření vstupních dveří, odtud se otevírá přímý průhled až do zahrady. Na pohledy do zeleně se orientuje celý obytný prostor. Při vaření se vnučka dívá velkou prosklenou stěnou na společnou terasu a může pozorovat činnosti prarodičů, posezení na pohovce zase rámuje rohové zasklení s výhledem na další terasu a do zahrady.
Stavební řešení téměř nezasahuje do původního vzhledu starého domu, hlavní změny se odehrávají směrem do dvora. Interiér nového bydlení je jednoznačně současný, ale využívá tradičních materiálů; trámová konstrukce stropu v přístavbě navazuje také na tradiční technologie venkovských domů. Převažuje přírodní dřevo, a to nejenom na nábytku, objevuje se také na obkladech stěn, v intimnějším podkroví i na podlaze. Naopak na podlahu přízemí se zvolila dlažba, aby se snadněji udržovala při stálém kontaktu se zahradou za každého počasí. Na šedivou dlažbu barevně navazují další interiérové prvky, keramické, kovové nebo čalouněné, třetí doplňující barvou je bílá. Ve starém domě se na několika
stěnách ponechalo viditelné zdivo opatřené bílým nátěrem, je připomínkou původního stavu a zároveň i příjemným výtvarným oživením interiéru

29.03.2021