REFRESH BYTU V HISTORICKÉM KOMPLEXU, PRAHA

REFRESH BYTU V HISTORICKÉM KOMPLEXU, PRAHA

 

Mladý pár hledající společné bydlení se rozhodl pro netradiční atypický třípodlažní prostor ve zrekonstruovaném historickém komplexu. Jediným vybavením bytu bylo dubové schodiště s ocelovou nosnou konstrukcí a ocelovým zábradlím, které ve dvou podlažích zabírá velkou část plochy. Podařilo se navrhnout vzdušný prostor bytu s maximálně otevřeným řešením.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ivana Dombková, I. D. ARCH s.r.o., www.id-arch.cz)

Pro mladý pár hledající společné bydlení bylo prioritou zůstat v konkrétní, velmi žádané lokalitě Prahy z osobních i pracovních důvodů. Na přechodnou dobu, než se jim zde podaří koupit dům vhodný k rekonstrukci, se před časem rozhodli koupit velmi netradiční atypický prostor ve zrekonstruovaném historickém komplexu. Jedná se o „věžovitý“ třípodlažní celek, jehož jediným vybavením bylo dubové schodiště s ocelovou nosnou konstrukcí a ocelovým zábradlím.
Toto schodiště ve dvou spodních patrech zabírá i více než 50% podlahové plochy, což se jevilo jako přinejmenším pěkný oříšek.
Lze se domnívat, že tato nemovitost byla v dané době jediná na trhu ve zmíněné lokalitě, neboť si málokdo dokázal představit, že je možno ji účelně a v rámci možností komfortně přebudovat a vybavit.
Ve spodním vstupním patře je poměrně malá předsíňka a nástup na zmíněné schodiště. Zde jsme veškeré vybavení vstupní šatny zabudovali pod dvě schodišťová ramena tak, aby došlo k optickému zvětšení a „uhlazení“ prostoru. Druhé a třetí schodišťové rameno je tedy ze strany a zespod doslova obaleno blokem skříní, v nice u vstupu je pak vsazeno velké „odchodové“ zrcadlo. Ve druhém patře jsme do prostoru mezi schodišťovými rameny vevařili podestu, která slouží jako pracovna, naproti ní je vstup do původně jediné místnosti v tomto podlaží. Ta je nyní nově vybavena jako pokoj pro návštěvy, nad velkou postelí je i palanda pro případný větší počet hostů.
Druhé schodišťové trojrameno vede do největší hlavní části tohoto atypického bytu. Je to dlouhá půdní vestavba s mnoha dřevěnými původními konstrukcemi nesoucími střechu, relativně obtížně využitelná díky šikminám.
Zde jsme opět pomocí ocelových navařených profilů protáhli podlahovou plochu do prostoru schodiště tak, abychom získali dost prostoru pro hlavní koupelnu s toaletou, umyvadlem a vanou, která má díky skleněným stěnám denní světlo ze strany schodiště. Majitelé připouštěli do budoucna možnost zastínění skel pomocí závěsů, zatím to ale dle vlastních slov vůbec nepotřebují. Naproti koupelny jsou
vbudovány dlouhé linie šatních skříní, za koupelnou je místnost s pračkou, sušičkou a úklidovými prostředky.
Dále navazuje hlavní prostor se sedačkou, jídelním stolem, podélnou lavicí a kuchyní.
Celý trakt ukončuje ložnice propojená s koupelnou-umyvadlo, WC, velký sprchový kout s posezením.
Ložnice je vybavena šatními moduly, které šikminy umožnily, předěl mezi ložnicí a koupelnou je pouze nábytkový, doplněný zelení.
Jsme rádi, že majitelé preferovali maximálně otevřené řešení, nemají zatím potřebu cokoliv měnit, či více zakrýt.
Nyní se jim podařilo získat vysněný dům vhodný k rekonstrukci, tudíž naše spolupráce pokračuje.
Současného bytu se ani do budoucna zbavovat nechtějí, berou jej jako dobrou součást rodinného portfolia.

29.03.2021