ŘADOVÝ DŮM PRO HŘEBEJKOVI, PRAHA

ŘADOVÝ DŮM PRO HŘEBEJKOVI, PRAHA

 

Kompletní rekonstrukce dvoupodlažního domu trvala čtyři roky. Klient požadoval honosné, neobvyklé, barevné bydlení v eklektickém stylu. Na terase vznikla zimní zahrada a došlo k propojení interiéru se zahradou. Na přání investora se v prostoru využilo netradičních kontrastů a kombinací materiálů, které kombinují ušlechtilé drahé materiály s jejich nejběžnějšími levnými jednoduchými variantami.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Dagmar Štěpánová, FORMAFATAL, s.r.o., www.formafatal.cz)

Kompletní rekonstrukce řadového domu v lukrativní části Prahy pro úspěšného českého filmového režiséra a jeho rodinu trvala čtyři roky. Dvoupodlažní dům je obklopen přírodou a ze silnice je přístupný pouze vnějším schodištěm s 80 schody. Z terasy horního patra nabízí neuvěřitelný výhled na Prahu, ve spojení s přízemím je zde romantická malebná zahrada.

Klient požadoval honosné, neobvyklé, barevné bydlení s odkazem na knihu The chamber of Curiosity od nakladatelství Gestalten. Kniha ho inspirovala v interiérech, přístupech a celkově barevném odvážném eklektickém řešení. Klientovým přáním bylo využít horní terasu, kde chtěl vybudovat zimní zahradu - zvětšit vnitřní část tak, aby ji propojila s exteriérem, propojit zahradu s interiérem. Celá rodina je zvyklá žít na housboatu, který je základem vnímání prostoru a požadavku na propojení.

Při rekonstrukci jsme se snažili reagovat na požadavky klienta; přivítali jsme jeho otevřenost, odvahu z hlediska barevnosti a netradičních kontrastů a kombinací materiálů, které kombinují propracované a ušlechtilé (drahé) materiály s nejběžnějšími levnými jednoduchými variantami.

Projekt byl celkově složitý. Najít čisté architektonické řešení v kombinaci s dispozicí domu a požadavky klienta. Díky různým použitým materiálům a vybavení se netradičnímu řešení podařilo udržet všechny protichůdné myšlenky v harmonickém celku.

Zařízení, nábytek a závěsné lampy si klient sám koupil v různých bazarech a antikvariátech ve spolupráci s akademickým malířem Miroslavem Bednářem, který mu pomohl s úpravou bytu. Vlastní obrovské množství knih a sbírku obrazů, které chtěl umístit téměř na každou zeď v domě. Od začátku věděl, že chce modré stěny, kde by obrazy dobře vynikly. Na rozdíl od levných materiálů jsme použili kombinaci luxusních materiálů - jako je červený a žlutý travertin.

FOTO: Boys Play Nice

 

Pocha:  Interér 100 m2, Terasy 75 m2

Rok projektu 2016-2018

Rok dokončení projektu: 2020

30.03.2021