PŮDNÍ VESTAVBA – ROZŠÍŘENÍ STÁVAJÍCÍHO BYTU

PŮDNÍ VESTAVBA – ROZŠÍŘENÍ STÁVAJÍCÍHO BYTU

 

Prvotním impulzem pro zvětšení plochy původního bytu byla skutečnost, že dcery ve čtyřčlenné rodině dospěly a byt 3+kk se stal pro soukromí jednotlivých členů rodiny nedostačujícím. Zadáním bylo vytvořit pro ně dvě ložnice se společným sociálním zázemím, ve kterém bude umístěna typizovaná infrasauna.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Martin Slavíček, Martin Slavíček – Marty & Marty, www.adaptace.cz)

Řešený prostor měl být realizován v místě stávající nevyužívané půdy sedmého nadzemního podlaží pražského činžovního domu, která byla z větší části nad bytem investora a z menší nad sousedním bytem.

V původním bytě mělo dojít k vybourání příčky mezi obývákem a dětským pokojem, aby vznikla prostorná místnost pro společné soužití s odděleným kuchyňským koutem a vřetenovým schodištěm do horního patra. Investor rovněž toužil po možnosti pohodlného výstupu na střechu domu, která bude v budoucnu sloužit jako oddychové místo – terasa. Výrazným prvkem se měly stát sbroušené dřevěné viditelné prvky krovu, opatřené bezbarvým protipožárním nátěrem. Stavebními úpravami byl vytvořen mezonetový byt s novým obytným prostorem o ploše 77 m2, celkově pak 160 m2.

Realizací projektové dokumentace byl pověřen pan Bc. Josef Král, který později zastával rovněž roli technického dozoru investora.

Vzhledem k nedostatečné výšce sedlové střechy u pozednic byl pro zajištění dostatečných výšek v nových ložnicích a koupelně navržen pultový vikýř. Byl navržen tak, aby nenarušoval střešní krajinu okolních staveb. Obálka vikýře s dodatečnou izolací střechy byla navržena jako difúzně otevřená konstrukce z dřevovláknitých tepelných izolací, a to vzhledem k jejich větší akumulaci tepla a delšímu fázovému posunu, čímž měla být zajištěna větší tepelná pohoda v letních obdobích. Dispoziční řešení bylo navrženo s ohledem na požadavek ponechání stávajících vazných trámů. Pro nízkou pochozí výšku nad těmito trámy byly stávající kleštiny přemístěny nad vaznice. Vznikl tak prostor pro atypické bezfalcové dveře.

Pro spojení původních a nových prostor bylo navrženo vřetenové točité schodiště založené na konzoli, vetknuté do střední nosné zdi. Ze statických důvodů nebylo možné vřeteno schodiště osadit na stávající dřevěný strop spodního patra. Stropní trámy půdy byly zesíleny příložkami pro nové podlahy řešené litým cementovým potěrem, který oproti suchým podlahám zajišťuje lepší akumulační vlastnosti interiéru. Nad sousedním bytem byla provedena akustická a teplená izolace podlahy a napojení příček. Okna pultového vikýře byla osazena trojskly pro vyšší komfort především z hlediska akustiky. Ačkoli jsou tepelné izolace celého prostoru mírně naddimenzované, v každé z ložnic bylo rozhodnuto o umístění klimatizační jednotky. Důvodem měla být i jistota, že teplý letní vzduch z původní spodní části bytu nezpůsobí přehřívání horního patra.

V každé z nově vzniklých ložnic je dostatečně pomyšleno na úložné prostory. V jedné jsou řešeny vestavěnou šatnou, v té druhé atypickými vestavěnými skříněmi v ploše celého trojúhelníku štítu domu. Výrazné viditelné prvky krovu byly doplněny třívrstvou dubovou podlahou v obou patrech. Schodiště se stáčeným dubovým madlem bylo opatřeno masivními, rovněž dubovými stupni. Schody na střechu mají v případě potřeby oddělitelnou hliníkovou spodní část. Světlík z polykarbonátu příjemně prosvětluje prostor tohoto schodiště v místě, kde byl vytvořen alternativní horní vchod do bytu. Zmíněná vestavba infrasauny do horní koupelny je naplánovaná na letošní rok.

Kompletní realizaci díla provedla firma s pětadvacetiletou tradicí Martin Slavíček – Marty & Marty. Ta se také stala autorem návrhu všech povrchových úprav a výrobků bytu, včetně koupelen a točitého schodiště. Investor dal svým výběrem vzniknout nové spolupráci pečlivého projektanta a zkušené realizační firmy. Odměnou všem je dnes velmi kvalitní, útulný byt, který přes svoji značnou novotu neztratil svůj genius loci.

11.03.2016