PROPOJENÍ DVOU BYTŮ V HISTORICKÉM CENTRU BRNA

PROPOJENÍ DVOU BYTŮ V HISTORICKÉM CENTRU BRNA

 

Cílem projektu bylo propojit dva byty v jeden tak, aby vyhovoval současným potřebám rodiny se třemi dětmi. Architekti v rámci rekonstrukce navrhli také veškerý atypický nábytek. Do interiéru umístili i několik repasovaných prvků z původních bytů. Celková koncepce bytu je řešena v decentních béžových a přírodních odstínech.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Martin Sladký a Ing. arch. Klára Melounová, DE.FAKTO CZ s.r.o., www.defakto.cz)

Cílem projektu bylo propojit dva byty v jeden tak, aby vyhovoval současným potřebám rodiny se třemi dětmi. Jednalo se o kompletní rekonstrukci včetně výroby veškerého atypického nábytku. Vytvořili jsme prostor, kde mají majitelé své zázemí v podobě velkorysé ložnice, jsou zde tři pokoje pro děti, dvě koupelny, pokoj pro hosty a multifunkční obývací prostor. Díky tomu, že se dům nachází v historické zástavbě jsme v bytech objevili původní svítidlo a dvoukřídlé dveře, které jsme se rozhodli zachovat, repasovat a začlenit do návrhu v novém kontextu. Díky probourání dělící stěny obou bytů vznikla velkorysá vstupní hala na jejíž konec jsme osově umístili repasované dveře vedoucí do hlavní koupelny, kde je zakomponováno i původní svítidlo. Dětské pokoje jsou propojeny posuvnými dveřmi, díky kterým je možné udělat ze tří pokojů jeden velký prostor na hraní, případně do budoucna, až se děti odstěhují jeden velký pokoj pro hosty. Velkorysý obývací prostor je opticky rozdělen prosklenou příčkou, na které je umístěna TV. Pokoj pro hosty slouží díky atypicky navrženým policím i jako sušárna prádla nebo „zašívána“. Celková koncepce cca 200m2 bytu je řešena v decentních béžových a přírodních odstínech. Je zde použita dubová podlaha, betonové stěrky, keramický obklad v designu betonu. Nábytek je pak vyroben z béžově lakovaných MDF desek a bílého umělého kamene krion, z kterých je i dodaná sanita. V celém prostoru jsme pracovali s nepřímým osvětlením a tvarovanými SDK podhledy. Nad jídelním stolem a konferenčním stolkem jsme navrhli atypické lustry, které vytváří příjemné měkké osvětlení prostoru. V dětských pokojích jsou obrazy od malíře Rudolfa Brančovského, které vytvořil přímo pro majitele.

07.02.2019