PRÁZDNINOVÝ DŮM NA SARDINII

PRÁZDNINOVÝ DŮM NA SARDINII

 

Majitelé koupili dvě poloviny dvojdomu na Sardínii a chtěli je propojit, přistavět, celkově sjednotit a zrekonstruovat celý objekt. Nedílnou součástí práce studia byl návrh a kompletní realizace interiéru včetně doplňků, povlečení a nádobí. Snahou bylo navrhnout dům s lehkou a ležérní letní atmosférou a neformálního charakteru.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch Martin Frank, ESPRIINTERIER s.r.o., www.deconcept.cz)

Byli jsme požádáni klienty o zpracování návrhu rekonstrukce prázdninového domu na Sardinii. Majitelé zde koupili dvě poloviny dvojdomu, měli přání je propojit, přistavět, celkově sjednotit a zrekonstruovat celý objekt. Nedílnou součástí naší práce byl následný návrh a kompletní realizace interiéru včetně doplňků, povlečení, nádobí.

Dům se nachází na nádherném místě na skalnatém útesu, položeném vysoko nad hladinou moře. Byl postaven na přelomu padesátých a šedesátých let na tehdy opuštěné skale nad mořem, jako součást velmi architektonicky zdařilého komplexu domů, které mají všechny stejný výrazový charakter, použitý kámen na fasádě a liší se pouze svou velikostí. 

Měli jsme vytvořit prázdninový dům, s lehkou a ležérní letní atmosférou, neformálního charakteru, který na sebe nebude strhávat pozornost množstvím nápadů a použitých materiálů, značkových kusů nábytku, bude přiměřeně investičně náročný, a přirozeně se začlení do stávajícího prostředí. Trošku primitivní, lehce patinovaný a současně pohodlně sparťanský.  Trochu plážová, dřevěná převlékací kabinka, ale současně s odkazem na dobu vzniku domu.

Tak, aby mohl hlavně sloužit svému účelu pohodlného, letního bydlení pro šestičlennou rodinu.

Rozhodli jsme se, že celý interiér bude navržen v atypickém řešení veškerého vybavení, kdy kromě pohovky, křesel a židlí bude vše vyráběno na zakázku. Dokonce i typová postel je osazena atypicky řešeným dřevěným čelem a pomyslnými nebesy s moskytiérou proti komárům.

Už naše první návštěva na tomto místě nás natolik oslovila, že při pohledu na moře z této výšky nás napadl interiér střídmý, lehký, prostě bílý interiér jako mezi mraky v oblacích.

Kromě samotné rekonstrukce domu a jeho interiéru, jsme se také zabývali osazením domu do okolní krajiny, umístěním nového 15metrového bazénu, který je zasekán z jedné strany do skály, aby mohl být rozložen přes celou délku domu. Při výstupu z interiéru jeho hladina splývá s hladinou moře pod námi.

Celkově jsme chtěli, aby byl dům nenápadný vůči svému okolí. Nejdůležitější pro nás byly pocity a vjemy z okolí, které člověka oslovi, když bude trávit svůj čas na tomto místě.

Inspirační zdroje.

1.PŘÍRODA A POLOHA

Surovost okolní přírody, mohutných útesů a skal a jejich šedá barevnost, kdy člověk vnímá pouze daleky horizont, vyprahlou vegetaci, skály a všude kolem mořskou hladinu, která se rozkládá hluboko pod námi, nás vedla k maximální barevné a materiálové pokoře a současně k vytvoření komfortního a útulného prostoru pro bydlení.

Využili jsme místní kámen na dostavbu domu, na jeho fasádu a částečně i na stěnu v interiéru, do kterého prostupuje. 

Kámen je použit také úpravu jeho okolí, kdy je přirozeně ,,rozházen¨ kolem domu do velkých skupin a osázen místní vegetací. To dům začlenilo do okolí tak, že z dálkových pohledu je téměř neviditelný a splývá s okolní skálou a krajinou.

Barevnost sardinské přírody, její vyprahlé vegetace, divokých trav a mohutných olivovníků, její divokost a přirozenost, nás vedla použit velmi málo výrazových prostředků.

Také jeho poloha, kdy je dům položen vysoko na útesu nad mořskou hladino a když se člověk ráno probudí, tak vidí přes velká okna pod sebou jen modrou, nikde nekončící hladinu….pohled jako z nebe.

To vše nás přimělo použít téměř všude jenom bílou barvu, na jemnou bílou látku čalounění, bílé dřevo nábytku, na bílé doplňky.

V kombinaci s šedou barvou, která z okolního kamene prostupuje do interiéru na podlahu, částečně i na nábytek v několika dalších tónech.

Ale také barvy a tóny suché trávy, její zlatavý nádech, který je použitý na pár kusů surových dřevěných stolečků, lustrů z přírodní trávy nebo na jutových kobercích.

2.STYL

Cely komplex domu byl postaven v šedesátých letech a tento styl je v celém komplexu stále cítit. Například velký oválný bazén zasazeny do skály, který je stále udržovaný a slouží jeho návštěvníkům, je jako z dobového filmu od Felliniho. 

Chtěli jsme zanechat lehkou, stylovou stopu doby, v niž stavba vznikla. Čtvercovou keramickou dlažbu v barvě okolního kamene jsme nechali náhodně atypicky nařezat do diagonálních linek. 

Solitérní kusy nábytku jsme osadili na subtilní ocelové konstrukce nožiček z trubkového profilu, celočalouněné židle v bílé lněné látce jsme doplnil o model drátěných židlí Bertoia, odkazující na dobu 50-60tých let. Rovněž pracovní stůl v dětském pokoji poukazuje na dobu stavby domu.

Navrhovali jsme dům pro odpočinek, relaxaci, zábavu, bezstarostnost pro požitek z dobře připraveného jídla z místního trhu a stolování u velkého, surového stolu, pro nic nerušené výhledy do dalekých horizontů, pro letní život rodiny u moře, bez zbytečných příkras, pro potěšení. S potěšením.

16.03.2018