POLOÁTRIOVÝ RODINNÝ DŮM V POVÁŽSKÉ BYSTRICI

POLOÁTRIOVÝ RODINNÝ DŮM V POVÁŽSKÉ BYSTRICI

 

Rekonstrukce bytu si vyžádala rozsáhlé bourací práce. Nové řešení je navrženo tak, aby se co nejlépe přizpůsobilo potřebám života čtyřčlenné rodiny. Přičleněním zimní zahrady se podařilo rozšířit prostor obývacího pokoje s jídelnou. Noční část je zcela oddělená od denní. Přestože měli manželé diametrálně odlišný náhled na styl, podařilo se vytvořit útulný interiér, který uspokojí potřeby všech členů rodiny.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Dušan Chlupáč, ARKONATELIER, www.arkonatelier.sk)

Nové uspořádání bytu pro čtyřčlennou rodinu je navrženo tak, aby se co nejlépe přizpůsobilo všem potřebám jejich bydlení. Změna dispozice podle našeho návrhu vyžadovala rozsáhlejší bourací práce. Byly odstraněny téměř všechny vnitřní dělící příčky a zachovány jen obvodové nosné zdi a střecha. Přičleněním zimní zahrady / verandy se podařilo rozšířit prostor obývacího pokoje s jídelnou. Novým zádveřím s místem k sezení, skříňkami, věšáky a s přímým vstupem do samostatného WC se podařilo vyřešit problém původního nevyhovujícího řešení vstupních prostor. Denní část tvoří velký vzdušný prostor s kuchyní, obývákem a jídelnou, ze které se vychází ven do atria. Atrium je zároveň přístupné i ze všech tří ložnic. Výměna pozice původní malé koupelny a tmavé kuchyně umožnila vytvořit šatnu u ložnice rodičů, přesunout koupelnu do centrální polohy tak, aby měla všechny prvky, které rodina potřebovala k naplnění jejich požadavků na bydlení. Noční část se podařila zcela oddělit od denní. V rámci chodby se našel prostor i na pracovní koutek s oknem. Dělící příčky do pokojů nahradil systém ''oboustranných skříní'' s úložným prostorem, kterého se nám celkově v bytě podařilo vytvořit dostatečné množství.

Přestože měl manželský pár mezi sebou diametrálně odlišný názor na styl, podařilo se nám sjednotit jej do návrhu útulného interiéru, který klientům ušetřil spoustu času a všem členům domácnosti plně vyhovuje.

Ze zajímavých detailů stojí za povšimnutí

- skrytý rozvaděč elektřiny v dřevěném obkladu stěny

- lavička na sezení při vstupu pod oknem- technologie topení skrytá v rámci samostatného WC

- kuchyň oddělená od vstupního prostoru a obývacího pokoje pracovním pultem-ostrovem- centrální plynový krb

- úložný prostor - peřiňák za pohovkou

- příruční knihovna za pohovkou

- boční poličky v tv skříňce

- kulatý stůl, šetřící prostor- posuvné dveře do pouzdra oddělující denní a noční část

- pracovní kout v rámci chodby s denním světlem mimo ložnice a obývacího pokoje- malá koupelna s vanou i sprchou

- WC vizuálně oddělené paravánem z ocelové desky s laserem vypáleným vzorem

- využití prostoru chodby jako velkého šatníku

- pračka a sušička jsou skryté v rámci pracovně a skříní

- šatník při rodičovské ložnici

30.03.2021