POHODLÍ NA VYŽLOVCE JAKO NA CHALUPĚ

POHODLÍ NA VYŽLOVCE JAKO NA CHALUPĚ

 

Návrh interiéru dřevostavby pro bývalého kolegu s početnou rodinou byl pro všechny skutečnou výzvou. Minimalismu si všichni dosti užili v předchozím bytě, a proto toužili po moderním, ale pohodlném interiéru, kde se budou cítit jako na chalupě. Autoři se bez ostychu rozmáchli v materiálech i v barvách, snažili se nepodlehnout trendům, ale jít vlastní cestou.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: Jakub Šulc, INTERIER-O s.r.o., www.interier-o.cz)

Návrh tohoto interiéru byl pro nás výzvou. Investor totiž nepřichází na doporučení, ani anonymně, ani na základě referencí. Není to osoba neznámá, ale kamarád, bývalý kolega se svojí početnou rodinou. Navíc dům projektoval jeho bratr, tudíž odpovědnost, kterou jsme na sebe vzali, byla veliká. Zadání částečně vyplývalo ze samotné architektury objektu. Dům je koncipován jako dřevostavba o jednom podlaží s pultovou střechou. Díky ojedinělé dřevěné základové konstrukci, elegantně pluje jen pár desítek centimetrů nad terénem. Snad aby evokoval loď života, jejíž posádkou mají být dva dospělí a tři děti.
„Chceme, aby to bylo moderní, současný, ale abychom se tu cítili jako doma, nebo ještě lépe, jako na chalupě. Minimalismus jsme si užili v našem současném bytě, tak teď bychom rádi něco osobitého.“
Takové bylo zadání samotného interiéru, který jsme se nakonec rozhodli pojmout skutečně trochu jinak. Bez ostychu jsme se rozmáchli v materiálech i v barevné škále. Snažili jsme se nevyužívat za každou cenu produkty z běžně dostupného portfolia výrobců, nebazírovat na stylové čistotě, nepodlehnout současným trendům, ale jít svou cestou. Zamýšleli jsme se nad tím, co v nás evokuje libé pocity a proč, debatovali jsme o tom, jak se chceme doma cítit a jestli je ještě možné dívat se na svět dětskýma očima. 
Vybírali jsme povrchy, svítidla, mobiliář i jednotlivé umělecké kousky tak, aby zapadaly do celkového životního rámce svých budoucích majitelů spíše svým vnitřním nábojem než ryze esteticky. Dlouze jsme diskutovali o palubkovém stropu, který může připomínat interiéry socialistické éry. Nakonec ale zvítězilo racionální odůvodnění, které jednoznačně mluví pro jeho skutečnou hodnotu prazákladního přírodního materiálu, jenž si na nic nehraje, a přitom vnáší do prostoru jak vizuální, tak i akustická pozitiva.
Patrný je jistě investorův svobodný umělecký duch, který se snoubí se sběratelskou vášní, a nutně tak potřebuje tolerantní a chápající protějšek. Díky tomu se nakonec podařilo vytvořit místo, kde máte pocit, že jste na prázdninách, místo, které má atmosféru, ale kde se vlastně dobře žije.
Naše studio se nezabývá pouze návrhy interiérů, ale i jejich realizací, a tak máme radost, že jsme se mohli z větší části podílet i na tomto díle.  
 

03.03.2020