PODKROVNÍ BYT PRAHA 7

PODKROVNÍ BYT PRAHA 7

 

Půdní prostor skládající se původně z 6 menších místností byl velkou výzvou, proměnit se měl v rezidenční byt. Zadáním bylo vytvořit prostorově otevřený byt pro pracovně vytíženou ženu, kde by mohla načerpat energii po náročném dni. Dalším přáním bylo malé fitness, velký stůl pro příležitostná jednání a dostatečný prostor pro pracovní schůzky.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Marek Svoboda, www.svobodadesign.cz)

Při návrhu bylo snahou nejen prostor propojit, ale otevřít jej do krovu a přiznat ocelovou konstrukci. Prostor podkroví je definován mansardovou střechou tvořenou z ocelových vazníků, které vynášejí pomocí táhel strop pod nimi. Po odstranění příček a podhledů se odkryl nepřehledný shluk ocelových prvků, které bylo nutno vizuálně redukovat. Do stávající modulové sítě jsou proto vloženy dvě hlavní hmoty založené na kontrastu.

Kuchyně je vzhledem k transparentní koupelně pocitově uzavřená. Za kuchyní je umístěna ložnice s pracovním koutem, kterou je možno oddělit od obývacího pokoje posuvnými dveřmi. Strop nad touto částí je uložen 25 cm pod dolními pásy vazníků, kvůli zvýšení podchodné výšky v patře, kde se nachází fitness. Druhý blok obsahuje sprchu, relaxační koupelnu a samostatnou toaletu oddělenou mléčným sklem od kosmetického koutku. Tím se docílilo prosvětlení toalety denním světlem. Relaxační část měla být původně odstíněna popínavou zelení, ale po konzultacích s investorem se vzhledem k nízké frekvenci užívání vany prostor oddělil pouze čirým sklem. Tím se prostory vizuálně propojily a vznikl koncept římských lázní, kdy je důraz kladen nejen na očistu těla, ale i duše. Vana je umístěna naproti oknu, aby bylo možné pozorovat při koupeli noční oblohu.

Skrze koupelnu je řešen vstup na venkovní terasu. Na přání klienta byl navržen i kosmetický koutek, nad kterým je v patře umístěno lůžko pro příležitostné hosty. Konstrukce patra je svařena z ocelových jeklů, které ztužují původní ocelovou konstrukci. Ty jsou následně obloženy MDF deskami. Veškeré úložné prostory byly řešeny na míru spolu s jídelním stolem, konferenčními stolky, postelí a toaletkou. Otevřenost interiéru podporuje jednotná podlaha z dubové kantovky i použití masivních dubových fošen na nábytku. Obložení kuchyně je tvořeno z cementotřískových desek, střední panel obložení je pojízdný a skrývá se za ním TV.

Horní část podkroví byla inspirována japonským minimalismem, bíla hmota je zde oživena tmavou ocelovou konstrukcí, která vytváří dominantu nově vzniklého prostoru. Půdorysná plocha podkroví je 122 m2, doplňuje ji patro velké 30 m2.

11.03.2016