PODKROVÍ V KARLÍNĚ, PRAHA

PODKROVÍ V KARLÍNĚ, PRAHA

 

Podkrovní byt s galerií je určen pro mladý pár, který žije střídavě v Praze a v zahraničí. Původní dům z roku 1909 se dočkal nové nástavby s výhledem do zeleně. Zadáním klienta bylo přenést historii domu do samotného bytu, který však zůstane v moderním a elegantním duchu. Díky odstranění dvou příček vznikl vzdušný a otevřený prostor.

(kategorie: novostavba; autor a přihlašovatel: MgA. Matúš Opálka, OPÁLKA DESIGN, www.opalkadesign.com)

Podkrovní byt s galerií je určen pro mladý pár, který žije střídavě v zahraničí a v Praze. Samotný bytový dům byl postaven v roce 1909 v neoklasicistním stylu. Původní část byla developery zrekonstruovaná s respektem a důrazem na původní charakter domu a nastavena o nové podkrovní byty s výhledem do zeleně směrem na pražský Vítkov.

Zadáním klienta bylo přenést historii domu i do samotného bytu, ale i nadále ho ponechat v moderním a elegantním duchu. Toho jsme dosáhli vložením tradičních sádrových štukatérských lišt a kazetových lakovaných dveří. Dispozici jsme již během klientských změn upravili a odstranili jsme dvě příčky, jednu u schodiště, aby byla galerie co nejvíce otevřená a nahradili jsme je otevřeným kovovým policovým systémem na oblečení. Otevřeli jsme i prostor v přízemí a propojili tak chodbu s kuchyní s možností oddělení posuvnými zrcadlovými dveřmi a odstranili jsme i dělící příčku mezi obývací místností a kuchyní.

Hlavní místnost je tak velmi vzdušná, otevřená a prosvětlená, doplněná kuchyní v jemných odstínech šedé s velkým množstvím úložného prostoru pod masivním dřevěným schodištěm, které plynule přechází v dřevěnou podlahu. V kontrastu se doplňují tmavé a mosazné detaily v podobě osvětlení, vypínačů či baterií a nábytku. Dominantu prostoru tvoří ostrůvek, který ale není těžký a masívní, ale odlehčený a vyzdvižený na nožičkách, aby prostor opticky nezatěžoval. Zároveň slouží jako jídelní stůl a místo společného setkávání s přáteli u vína. Ostrůvek jsme doplnili tradičními ohýbanými židlemi s výpletem a pod okny vedle stolu jsme vytvořili čtecí zónu s moderním lounge křeslem rovněž z dílny české firmy TON.

Původní cihlový komín, který přechází přes kuchyni a ložnici, jsme nechali přiznaný. Ložnici jsme zároveň barevně utlumili tón v tónu do cihlové barvy, aby působila útulně a relaxačně. Celek jsme citlivě doplnili rostlinami a jemným abstraktním obrazem, který prostoru dodal ráz a energii.

04.03.2020