PANELOVÝ BYT 2+KK V BRNĚ

PANELOVÝ BYT 2+KK V BRNĚ

 

Rekonstrukcí původního 3+1 s malými místnostmi a mnoha dveřmi vznikl prostorný a otevřený byt 2+kk. Autoři se rozhodli odkrýt a očistit původní stropní konstrukci, čímž vyniklo přiznané vedení kabeláže a minimalistické osvětlení. Požadavkem investora bylo zachovat některé původní kusy mobiliáře a vhodně je doplnit. Na neutrálním bílém základu dostala prostor veselá barevná kombinace retro nábytku.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Kateřina Horych, spolupráce Ing. Akad. arch. Jan Velek, Ing. Petr Ducháč, ATEL!ER ARCHITEKTI s.r.o., www.atelierarchitekti.cz)

Kompletní rekonstrukce panelového bytu z konce šedesátých let

Původní dispozici malých místností 3+1 s mnoha dveřmi jsme funkčně a provozně upravili v komfortní 2kk byt s otevřeným prostorem.

Genius Loci

Naším záměrem bylo využít východiska panelového bytu a jeho zdánlivé nedostatky proměnit v benefit. Rozhodli jsme se odkrývat a očišťovat původní stropní konstrukce. Ty by se jinak, při klasické rekonstrukci, pravděpodobně skryly do instalačního podhledu, protože nerovnosti a průhyby panelů byly tak velké, že je nebylo možné zapravit ani v rámci nové omítky. V rámci průhledů ve zvětšených otvorech mezi místnostmi tato výrazná horizontální betonová plocha propojuje a sjednocuje celý interiér. Tento rámec nechává vyniknout také přiznanému vedení kabeláže. Osvětlení je minimalistické, kombinuje centrální osvětlovací led panely s menšími ambientními spotlighty.

Dispozice

Odstranili jsme původní umakartové jádro, koupelna se zvětšila na úkor původní chodbičky. Umístili jsme díky tomu nejen vanu, ale i sprchový kout. Podstropní světlík s posuvnými skly umožňující provětrání a odvod vlhkosti koupelnu po celé délce prosvětluje. Mezi menšími z pokojů byla odstraněna nenosná betonová příčka, vznikl tak velký otevřený obytný prostor s kuchyňskou nikou v nově vytvořeném otvoru v panelu. Naopak ložnice je od zbytku společenské zóny oddělena a je nově neprůchozí na opačné straně dispozice.

Materialita

Na nové povrchy jsme použili bezesparou cementovou stěrku ve stejném barevném podtónu, jako mají stropní panely. Ve stěrce je provedena, namísto klasických obkladů, také celá koupelna.
Parketové podlahy byly v obytných místnostech renovovány a doplněny.

Požadavkem investora bylo zachovat a zrenovovat některé kusy původního mobiliáře a doplnit je vestavbou kuchyně a úložných prostor. Zvolili jsme neutrální bílý základ, který neubírá na světlosti interiéru a na jehož podkladu dostává prostor veselá barevná kombinace ikonických kousků retro nábytku.

Na nové prvky vestavby jsme se rozhodli lokálně využít původní dobový materiál akulit, a transformovat jej do nového kontextu. Děrované panely, sloužící dříve např. jako větrací čela prádelníků, jsme použili hned několika způsoby. Nika v kuchyni je využívá jako variabilní stavěče polic do libovolné výšky, zatímco v šatně bez oken umožní perforace dvířek přirozené provětrání oblečení. Na WC je namísto klasické ventilační mřížky za panelem z akulitu skryt vzduchotechnický odtah nuceného odvětrání. Zároveň je tento materiál hravým minimalistickým dekorem.

FOTO: Vladimír Horych

29.03.2021