OCELOVÉ SCHODIŠTĚ JAKO ŠPERK

OCELOVÉ SCHODIŠTĚ JAKO ŠPERK

 

Dům v malebné krajině s krásnou zahradou vyžadoval rekonstrukci přízemí a vestavbu podkroví. Každodenní provoz vyžadoval nové místnosti a prostory, především však chybělo schodiště. Autorka pozměnila dispozici přízemí a začlenila ocelové schodiště, které se stalo dominantou prostoru, šperkem a chloubou majitelů domu.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. Zuzana Staňková, PROJEKČNÍ ATELIER ZUZI s.r.o., www.atelier-zuzi.cz, www.design-zuzi.cz)

Nádherná lokalita na okraji lesa, daleké výhledy do kraje a pěstěná zahrada, to vše byl rámec pro výzvu ve formě rekonstrukce interiéru přízemí a vestavby podkroví stávajícího rodinného domu.

Dům zdánlivě velikostí akorát pro čtyřčlennou rodinu. Chyběla však pracovna pro pána domu, manželská ložnice, šatna, koupelna v podkroví a druhý dětský pokoj. Především však chybělo schodiště.

Dispozice interiéru v přízemí také nevyhovovala. V pohybu překážela nelogicky umístěná skleněná stěna a v prostoru budoucího schodiště překážel jídelní stůl.

Pro klienta jsme navrhli velkorysé řešení.

V přízemí jsme zachovali kuchyni, ale jídelnu jsme přesunuli na logické místo mezi kuchyní a relaxačním koutem u televize. Změnili jsme původně nevhodně orientovanou pozici pohovek, nyní si lze užívat výhled jak do nádherné zahrady tak do kraje z každého koutu obytného prostoru.

Výhledu do kraje však může směle konkurovat pohled na ocelové schodiště, které se stalo dominantou prostoru, šperkem a chloubou majitelů domu.

Původně plánované kruhové schodiště mělo pro sebe vymezen velkorysý prostor o průměru téměř 2,5m. Mohli jsme tedy navrhnout schodiště s centrálním lankovým systémem, v jehož srdci jsou umístěna světla, a jehož jednotlivé prvky jsou kotveny do podlahy v přízemí a mizí v nedohlednu v hřebeni krovu. Katedrální prostor v podkroví tak získal dominantu a propojení s přízemím, původně jen naznačené, je násobeno sepětím ocelovými lanky.

V podkroví jsme navrhli velkou halu, do níž jsme situovali pracovnu pána domu. Umístění pracovního stolu v blízkosti vzdušného schodiště mu umožňuje od levitujícího psacího stolu kontrolovat dění v přízemí.

Velká manželská ložnice s krbem měla svou pozici v podkroví jistou - výhled do kraje při otevřené prosklené střeše je opravdu zcela jedinečný.

Vybavení podkroví doplňuje menší koupelna se sprchovým koutem a velká šatna.

Celý projekt se nese v duchu maximálního otevření objemu, který byl v podkroví k dispozici. Prostor je otevřen ve všech místnostech až do hřebene, nosné ocelové konstrukce jsou přiznány. Ocelové schodiště je kotveno do podlahy v přízemí, do obvodové stěny schodišťového prostoru i do konstrukce střechy speciální ocelovou vloženou konstrukcí.

Prosklení střechy s posuvnými díly si vyžádalo úpravu krovu, spojenou se zásahy do statiky celé střechy. Osazení prosklení (rozměr 4,5x2,8 m) bylo provedeno specializovanou firmou pomocí jeřábu. Sluneční tepelné zisky jsou minimalizovány pomocí instalovaného venkovního stínění (screen), a klimatizační jednotky v podkroví se starají o tepelnou pohodu v létě i v zimě.

Celá dodávka interiéru proběhla pod taktovkou autorky návrhu, ing. Zuzany Staňkové. Dodávky jsou realizovány za spolupráce spřátelených a lety prověřených firem.

30.03.2021