NOVÝ OBÝVACÍ POKOJ VE VYŠKOVĚ

NOVÝ OBÝVACÍ POKOJ VE VYŠKOVĚ

 

Obývací pokoj byl součástí postupné rekonstrukce prostorného bytu 4+kk ve Vyškově, kdy prvními dvěmi kroky byl dětský pokoj a předsíň. Zadáním investora bylo vytvořit útulný, vzdušný, moderní a elegantní obývací pokoj včetně jídelního koutu pro čtyři osoby. Tónované skleněné příčky, které dělí jednotlivé zóny v místnosti, podtrhují harmonii celku.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Veronika Ševčíková, VERONIKA MYSLÍ, www.veronikamysli.cz)

Obývací pokoj, který přihlašuji do soutěže, je součástí postupně realizované celkové rekonstrukce běžného panelákového bytu 4+kk s plochou cca 90m2 ve Vyškově. První v pořadí byl dětský pokoj, následovala předsíň a prozatím poslední dokončenou částí je obývací pokoj s částečnou úpravou kuchyňského koutu. Zadáním investora byl útulný, ale zároveň pokud možno vzdušný a moderně elegantní obývací pokoj včetně jídelního koutu pro 4 osoby. Původně stál jídelní stůl běžných rozměrů v kuchyni, čímž ergonomicky nesplňoval jeho pohodlné používání, a zároveň narušoval provoz a užívání kuchyně. Tedy se rozhodlo o jeho přesunutí do obývacího pokoje. Ten měl pokud možno umožňovat plnohodnotné fungování tříčlenné rodiny. Výsledným uspořádáním jsme tak do typického panelákového obýváku o výměře necelých 21m2, tedy nepříliš velkého prostoru, dokázali zakomponovat jak sedací část pro relaxaci, sledování televize i přátelské posezení, tak i jídelní kout a čtecí koutek pro paní domu. To vše je mezi sebou funkčně odděleno tónovanými skleněnými příčkami, které však místnosti díky své průhlednosti neodebírají světlo, zároveň ale prostor člení potřebným způsobem a psychologicky oddělují jednotlivé zóny od sebe. Kromě oddělení v rámci obývacího pokoje jedna z příček mírně zmenšila otvor do kuchyně. V ní byl původní jídelní stůl nahrazen podélným stolem sloužícím zároveň pro drobné občerstvení, jakož i další pracovní plocha kuchyňské linky. Materiálově je sladěn s kuchyňskou linkou a nenarušuje ani styl sousedícího obývacího pokoje. V případě potřeby je možno stoličky zasunout hlouběji, aby nevadily pro případné vyšší nároky na pohyb v kuchyni. Celkově skleněné příčky zachovávají dojem jednotného prostoru, pouze subtilně rozčleněného. Volba skla jako materiálu pro příčky jednak podpořila moderně elegantní styl, svou tloušťkou ale rovněž minimalizovala své vlastní prostorové nároky. Jako protiváha vysokého lesku a vertikálního umístění příček opticky prodlužujících výšku místnosti slouží horizontálně členěné obklady v provedení bílá a sv. dřevodekor, které jednak vyvažují styl tapety, pomáhají prostor členit do funkčních zón, a zároveň jej opticky rozšiřovat. Celková barevnost místnosti je převážně světlá, pohybující se na neutrální teplé škále s několika živými akcenty magenty a tmavě zelené. Zlatavě metalický akcent tapety dodává prostoru špetku luxusní elegance, její základní zemitá textura se všemi textiliemi podporuje pocit útulnosti. Metalické a skleněné odlesky se objevují i na svítidlech nad sedací
částí a některých doplňcích. Nábytek je vyroben z lamina v matné a u dvířek v hluboce matné povrchové úpravě, použité odstíny bílá, sv. taupe a sv. dřevodekor. Sedačka rovněž byla vyrobena na míru. Závěsná svítidla nad jídelním i snídaňovým stolem v kuchyni jsou kovová v matně černém provedení. Radiátor zůstal původní, pouze obdržel nový nátěr v odstínu taupe odpovídajícímu barevnosti tapety a nábytkových dvířek. Kromě doplňků a dekorací byl obývací pokoj doplněn i souborem autorských kreseb orchidejí a abstraktní malbou od designerky interieru.

05.03.2020