NALEZENÁ ELEGANCE V BYTĚ V ČERNÝCH POLÍCH, BRNO

NALEZENÁ ELEGANCE V BYTĚ V ČERNÝCH POLÍCH, BRNO

 

Mladá rodina si koupila prostorný, ale vybydlený byt v klidné části Brna. Z původních prvků zůstaly po rekonstrukci jen dveře a parkety. Bylo nutné upravit nevyhovující dispoziční řešení. Prvky, které bylo možno obnovit zůstaly zachovány a k nim autoři hledali soudobé materiály, které by je vhodně doplnily. Šlo tedy o to nalézt vyváženost starého a nového.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Václav Navrátil a Ing. arch. Jan Sedláček, SENAA, www.senaa.cz)

Nalézt eleganci a dávno ztracenou důstojnost v již značně opotřebovaném bytě není snadné. Architekti Jan Sedláček a Václav Navrátil ze studia SENAA se o to pokusili při rekonstrukci interiéru bytu v Brně - Černých Polích.

Investoři, mladý manželský pár s dítětem, koupili příjemně velký byt o rozloze 110m2, který byl již značně vybydlený a v nevyhovujícím technickém stavu. Z původních prvků, které by se daly použít, zůstaly jen vstupní a interiérové dveře a také dřevěné parketové podlahy. Rozvody topení a plynu byly necitlivě vedeny viditelně po zdech, okna byla již bohužel vyměněna v celém domě za plastová.

Hlavním zadáním bylo upravení nepraktických dispozic a vytvoření dostatečného prostoru a zázemí pro budoucí život čtyřčlenné rodiny. Zároveň jsme společně s investory od začátku mluvili o možnosti obnovy a doplnění původních interiérových prvků a hledání těch soudobých, které je vhodně doplní. Šlo tedy o to, nalézt vyváženost starého a nového.

V průběhu debat nad rozvržením bytu se ukázalo, že velkou potřebu vyvolává nevyhovující umístění jediné koupelny. Také poloha původní kuchyně, která byla oddělená od obytného prostoru, a na ni navazující průchozí ložnice to vše nás vedlo k přehodnocení rozvržení celého bytu.

Z něj jasně vyplynul požadavek na umístění hygienického zázemí blíže do středu dispozice a propojení kuchyně s obytnou částí. Touto změnou vznikly dva dostatečně velké pokoje a také dvě samostatné koupelny. Součástí návrhu je také malá pracovna  a technická místnost s pračkou, sušičkou výlevkou a kotlem.

Byly pečlivě obnoveny a repasovány původní dvojkřídlé dveřen většinou jako pevné vestavné kusy nábytku, doplněné o solitérní pohovky, stolky, komody a designová světla vše v jemných přírodních barvách, které dodávají bytu příjemnou domácí atmosféru.

Z důvodu zachování původního historického charakteru bytu budou v kuchyni, obytném prostoru, pracovně a v dětském pokoji použity stávající dřevěné parkety s rybinovým vzorem, předsíň a koupelny byly sjednoceny dlažbou z velkoformátového kamene.

Byly provedeny kompletně nové rozvody topení, vody, elektřiny. Veliký důraz byl kladen na výběr koncových prvků.

16.03.2018