MODERNÍ PŘÍSTAVBA DOMU NA SPOŘILOVĚ, PRAHA

MODERNÍ PŘÍSTAVBA DOMU NA SPOŘILOVĚ, PRAHA

 

V klasické zástavbě “starého” Spořilova byla zrekonstruována prostřední část řadového trojdomku tak, aby směrem do ulice respektovala původní zástavbu ze třicátých let. Směrem do zahrady byla přistavěna nová moderní hmota. Pohodlnější a velkorysejší bydlení nabízí promyšlený interiér ve světlých odstínech v kombinaci s dezénem tmavého dřeva a barevnými akcenty.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Barbora Kopečná, BARAAK ARCH s.r.o., www.baraak.cz)

 

Stavba rodinného domu se nachází v Hl.m.Praze, v části tzv. „starého“ Spořilova. Jedná se o zástavbu rodinných domů ze 30.let 20. století s urbanistickým konceptem zahradního města.

Stavba se nachází v severní části lokality a je prostředním řadovým domkem ze tří s orientací východ-západ.

Stávající objekt rodinného domu je středovou sekcí trojice řadových domů se sedlovou střechou. Objekt má jedno nadzemní podlaží, podkroví a je částečně podsklepen. V objektu rodinného domu je jeden byt.

Kompletní rekonstrukce a rozšíření prostřední části řadového trojdomku s malou zahradou je navržen tak, aby do ulice respektoval původní spořilovskou zástavbu (jsou zachovány velikosti oken, římsy, omítaná fasáda, střešní krytina). Přístavba směrem do zahrady naopak dává najevo, že je novou hmotou přidanou k původnímu objektu. Rozšíření o obývací pokoj a venkovní posezení je sjednoceno pod jeden rámový celek z pohledového betonu a s rovnou střechou. Obytná část přímo navazuje na zahradu a zahrada se stává její součástí. Patro se nově otevírá až do krovu a využívá celé výšky střechy.

Půdorys 1.np se víceméně navrací k původnímu schematu větší koupelny, kuchyně a jídelny. Ve 2.np zůstává ložnicové patro, které počítá s lepším prostorovým využitím celého podkroví a vhodnějším půdorysným upořádáním jednotlivých ložnic. Vzhledem k barieróvosti objektu se schodištěm je v patře nově navrženo dodatečné wc.

Nová vstupní část je velkorysejší než původní i díky velkému oknu do ulice, které dům prosvětluje z jihu.

Interiér:
Dům získal plnohodnotnou kuchyni oproti původnímu kuchyňskému koutu, prostornou jídelnu a obývací pokoj.
Podlahy v přízemí jsou barevně sjednocené do světlé šedé (marmoleum a dlažba). Jednotný odstín mají i všechny dřevěné prvky v interiéru a to tmavě olejovaný dub. Naopak lakovyný nábytek v přízemí je čistě bílý.

V patře se nacházejí dvě ložnice, šatna a wc. Obě ložnice jsou nově otevřené do krovu a je zde přidané patro pro přespávání návštěv/vnoučat (dříve jen malá nepoužívaná půda) Prostor je využitý do posledního cm, je to opravdu malý dům.  Proto byly všechny truhlářské výrobky zhotovené na míru. Podlahy v patře jsou dřevěné dubové, sjednocené s materiálem schodiště, nábytky v patře jsou laděné do světle šedé.

Úkolem bylo z malého domku s nepříliš dobrými tepelně technickými vlastnostmi udělat pohodlnější a velkorysejší bydlení. Možnosti byly dost omezené vzhledem k umístění domu mezi dva další a kpevně stanovené výšce. Stavebními úpravami a promyšleným interiérem se podařilo opravdu kvalitu domu zvýšit, více provázat se zahradou, otevřít některé vnitřní prostory.

FOTO: Juliana Vlčková


Užitná plocha: 118,2m2 + zahrada 140 m2
Projekt: 2016-2018
Realizace: 2019-2020

28.03.2021