MINIMALISTICKÝ BYT S ŽIŽKOVSKOU VĚŽÍ V OBÝVÁKU, PRAHA

MINIMALISTICKÝ BYT S ŽIŽKOVSKOU VĚŽÍ V OBÝVÁKU, PRAHA

 

Množství skleněných bloků a poloha bytu v horním patře jednoho z krajních domů komplexu Central Park výrazně ovlivnily i návrh interiéru. Minimalistické pojetí a zvolené materiály podtrhují výjimečné výhledy do zeleně Parukářky, přes Žižkovskou věž až na Pražský Hrad. Dominantním materiálem je světlý dub jako dřevěná podlaha, v dýze italské provenience a na většině nábytku, které doplňují kontrastní černé prvky.

(kategorie: Soukromý interiér - rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Barbora Léblová, BARBORA LÉBLOVÁ INTERIORS & ARCHITECTURE, www.leblova.com)

Původně tu měl stát fotbalový stadion, dnes lokalitu vedle populární Parukářky definuje rezidenční komplex výrazných věžových domů, upořádaných dle návrhu atelieru A69 do půdorysu podkovy, a to přesně v místech plánovaných tribun. Množství prosklených ploch ale i poloha bytu, nacházejícího se v jedenáctém patře jednoho z krajních domů, výrazně ovlivnila i návrh interiéru. Minimalistické pojetí i zvolené materiály totiž podtrhují i výjimečné výhledy do zeleně Parukářky, přes Žižkovskou věž až po Pražský Hrad. Například pohled na historické panorama si díky drobným stavebním zásahům klient může teď vychutnat rovnou z vany.

Téměř dvě stě metrů čtverečních rozlehlý byt zabírá polovinu jedno patra a de facto obíhá šachtu výtahu. Páteř dispozice tvoří chodba vedoucí do všech místností. Z lichoběžníkového tvaru většiny místností, který se zpočátku zdál komplikací pro řešení vybavení, stejně jako z nosných pilířů vstupujících do prostoru místností, jsme se snažili vytěžit pozitivní specifika. Ať už v podobě praktických úložných prostorů nebo zajímavých interiérových prvků.

Velkorysý obývací prostor a jídelní stůl pro deset osob. Tak zněl jeden z hlavních požadavků našeho klienta na počátku zakázky na vytvoření interiéru. Proto jsme přistoupili k posunutí příčky dělící obývací pokoj od chodby ve prospěch hlavní obytné části. Tento stavební zásah přinesl i nutnost dílčích změn v umístění dveří do pokojů sousedících s chodbou.

Dominantním materiálem interiéru je světlý dub. Objevuje se jednak na zemi v obytných místnostech a na chodbě, jako třívrstvá dřevěná podlaha s kartáčovaným povrchem, tak i v dýze italské provenience na obkladech zdí a většině nábytku včetně kuchyně.

Jádro chodby je řešeno právě tímto obkladem, který plynule navazuje na vestavné skříně stejného materiálu. Stejný obklad se objevuje i v obývacím prostoru a za jídelním stolem, kde navazuje na kuchyň. Ta zůstala na stejném místě jako v původním dispozičním řešení, přibyl jen ostrůvek s barovým pultem. Kuchyňská pracovní deska a barový pult jsou ze slinuté keramiky, stejně jako obklad nosného pilíře v obývací části. Ten je jakýmsi předělem mezi televizí a elektrickým krbem. 

Druhý nosný pilíř, stojící v blízkosti kuchyně, jsme obložili opět dýhou a umístili na něj police z černých kompaktních desek. Na první pohled omezující prvek prostoru jsme chtěli využít prakticky. Nejenom efektní, ale i velmi funkční materiál jsme použili také u krbu a polic nad ním.

Stejný princip – kombinace dřevěných obkladů a kontrastních černých prvků - lze najít i v ložnici. Výklenek, který se zde nachází, jsme, a to doslova, využili do posledního centimetru. Prostor jsme navrhli jako toaletní kout.

Dětské pokoje naopak definuje především bílá barva. Atypový nábytek jsme nechali vyrobit z profilu tloušťky 28 milimetrů, která propůjčuje nábytku solidnější charakter. Pokoj menších dětí je vybaven palandou, velkým pracovním stolem a knihovnou. Ten druhý, určený pro větší děti, slouží zároveň i jako pokoj pro hosty. Lůžka v něm proto mohou fungovat odděleně, nebo jako manželská postel. 

Významnou roli v obou pokojích pro děti hrají autorské kresby a na míru zhotovené tapety. Výzdoba pochází z dílny grafického studia Punx23, které se nechalo při tvorbě inspirovat zájmy a zálibami dětí. 

V dispozicích dětských pokojů a ložnice plní funkci šatních skříní samostatné komory, které jsou vzhledem ke složitým trojúhelníkovým a lichoběžníkovým půdorysům vybaveny šatními systémy, které umožňují jistou variabilitu a úpravu řešení podle potřeb rostoucích dětí.

Kompletní přeměnou prošly také obě koupelny a wc. Na místě, kde se v hlavní koupelně původně nacházela toaleta a bidet, vzniklo vyvýšené pódium s vanou, která svým tvarem nejlépe odpovídá trojúhelníkovému výklenku. Nyní se odtud nabízí působivý výhled až na Pražský hrad.

V prostorově velkorysé dispozici koupelny vznikl i velký sprchový kout s vestavnou wellness sprchovou hlavicí. Jednoduchá přizdívka zde plní funkci pohodlného vyhřívaného sezení, jehož komfort a efekt podtrhuje osvětlení zapuštěné v kapse podhledu. Praktické využití našly i prostory nad technicky nutnými přizdívkami, nad umyvadly a toaletou – umístili jsme do nich vestavěné skříňky se zrcadlovými dvířky. Dlažbu a obklad tvoří velkoformátová slinutá keramika neutrálního světlého dekoru, evokující efekt travertinu. Koupelna dětí je řešena skleněnou mozaikou a šedou dlažbou.

Na návrhu terasy jsme spolupracovali se studiem zahradní architektury Koukol. Cílem bylo vytvořit zde opravdový venkovní obývací prostor, na zemi jsou proto odolná dřevoplastová prkna, která se podobně jako v interiéru opakují také na zdi terasy. V nejužších částech terasy je zeleň osazená v plechových truhlících navržených na míru. V místě, které přiléhá obývacímu pokoji, jsou půdopokryvné rostliny doplněny kamennými šlapáky. Dojem přírody, hned za okny bytu je tak bezprostřední.

Osvětlení v celém obývacím prostoru a na chodbě je řešeno sofistikovaným systémem vestavných lišt předního italského výrobce osvětlení. Ty jsou osazeny reflektory podle potřeb daných prostor a regulovány co do intenzity i množství podle přání klientů. Podél oken, v místech uchycení kolejnic záclon a závěsů byl odsazen podhled tak, aby mohl být v zapuštěném prostoru osazen led pásek, který vytváří efektní nepřímé osvětlení.

Nad jídelním stolem jsou dvě jednoduchá závěsná svítidla, opět regulovatelné intenzity osvětlení, odkazující designem do Itálie 70. let minulého století. V dětských pokojích tvoří centrální osvětlení přisazená svítidla renomovaného českého výrobce.

Nadstandardní charakter bydlení doplňuje i inteligentní systém domovní instalace, díky kterému klienti mohou ovládat všechny elektrifikované komponenty na dálku. Topením a klimatizací počínaje, přes osvětlení, závěsy, audio-video techniku až po kuchyňské spotřebiče a závlahu terasy.

FOTO: Boys Play Nice

 

místo: rezidence Central Park, Praha 3 – Žižkov

rok: 2019 – 2020

plocha: byt 187 m2, terasa: 37 m2

typ akce: rekonstrukce

náklady: 14,5 mil. Kč

investor: soukromá osoba

spolupráce: Ateliér zahradní a krajinné architektury Koukol

umělecká díla: Milan Houser, Qubus Design studio, PUNX23

30.03.2021