MEZONET V KARLOVÝCH VARECH

MEZONET V KARLOVÝCH VARECH

 

Investor se na autora obrátil nejdříve pouze s tím, že by si přál předělat interiér svého bytu. Neměl žádná konkrétní přání, ale chtěl, aby byl nový interiér moderní, ne však žádný hi-tech, a útulný s uplatněním dřeva. Během navrhování se velmi rychle ukázalo, že za své nevezme pouze interiér, ale také dispozice, která vůbec neodpovídala jeho potřebám.
(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Otto Kašparovský, MASSIMO DESIGN, www.massimodesign.cz)

Jedná se o mezonetový byt s 49 m2 ve 2. NP a 92 m2 ve 3. NP bytového domu v Karlových Varech. Investorem je časově velmi vytížený „mladší“ muž, který tráví mnoho času na cestách po světě za prací. Po vzájemné diskusi jsme se při návrhu nové dispozice propracovali k následujícím základním požadavkům: primárně byt pro 2 osoby, pokoj pro hosty, kuchyně spíše skromná vzhledem k faktu, že se v ní nebude příliš vařit (investor není žádný Jamie Oliver), koupelna s WC, bez vany, obývací pokoj s VELKOU televizí.

Po předložení našeho nového dispozičního řešení a vizualizací interiéru jsme dostali zelenou a mohli na všem začít pracovat. Celá rekonstrukce, počínaje bouráním téměř všech původních zdí až po prostření slavnostní tabule, trvala dva měsíce. Součástí rekonstrukce byla také kompletně nová elektroinstalace vč. nového rozvaděče, kompletně nové rozvody vody a kanalizace. Topení je řešené podlahovými fan-coily. Jelikož přibližně 95 % interiéru je atypická výroba a požadavkem investora bylo moderní dřevo, rozhodli jsme se pro koncept hmotově jednoduchých, čistých linií v kombinaci s výraznou kresbou dřeva. Konkrétní dýhy jsme vybírali osobně a rozhodnutí padlo na ne úplně klasickou kresbu amerického ořechu, v očích spousty lidí v dnešní době bohužel mnohdy spíše druhořadou. Dýha byla použita na úplně všechen atypický nábytek, dveře, dřevěné obklady, kuchyň a schody.

Jak jsem již dříve naznačil, drtivá většina nábytku je atypická výroba. Pro zjednodušení dlouhého seznamu věcí, které se vyráběly, bychom mohli říci, že s výjimkou sedačky, křesla, jídelních židlí a kancelářské židle v kanceláři se kompletně všechen nábytek vyráběl. Zvyšovali jsme také dveře o 20 cm, což opticky pomůže konečnému výsledku. Ve spodním, rozlohou menším patře jsme hned u vstupu vytvořili vestavnou skříň s posuvnými dveřmi (pod schodištěm), která volně přechází v dřevěnou stěnu, bránící pádu do boku schodiště. Do skříně se naštěstí podařilo umístit i pračku, která do té doby měla své místo v kuchyni. Na druhé straně dřevěné stěny je umístěno noční osvětlení schodiště v podobě souvislého LED pásku kopírujícího schodišťové stupně. Tloušťka stěny umožnila i vytvoření nasvětlených nik pro dekoraci a doplňky. Stěna schodiště přesahuje až do vyššího podlaží, kde tvoří zábradlí.

Kuchyň je minimalistická, ale se vším co může moderní muž, i když výjimečně, potřebovat. Lednice a mrazák, trouba kombinovaná s mikrovlnnou troubou, indukční deska, digestoř, myčka, dřez a přitom ještě mnoho místa pro uložení množství kuchyňských doplňků, surovin a nádobí. V části, kterou bychom mohli nazvat obývacím pokojem, je další zajímavý prvek – „multifunkční“ TV stěna. Multifunkční proto, že má mnoho úkolů – uschovat hi-fi, schovat závěsy stažené na stranu okna, propojit TV a hi-fi a z boku jsou ještě dvě malé knihovny. Soubor obrazů na protější straně je fotografie Dubaje, kterou nám propůjčil sám investor.

V ložnici jsme vytvořili šatnu prosvětlenou skleněnou stěnou. Okno tak zároveň trošku více propojí oba prostory a přitom si oba zachovají svou celistvost. V ložnici je opět vše s výjimkou doplňků atypická výroba. V ložnici je také, tak jako v pokoji pro hosty a obývacím pokoji, použito nepřímého osvětlení. Pokoj pro hosty je jakousi mladší verzí hlavní ložnice. V hierarchii prostorů je o něco níže než ložnice, čemuž odpovídá i celkové pojetí.

11.03.2016