MĚSTSKÁ PLAVECKÁ HALA V LOUNECH

MĚSTSKÁ PLAVECKÁ HALA V LOUNECH

 

Zvlněné křivky Českého středohoří inspirovaly autory při návrhu krytého plaveckého stadionu, jehož vnitřní prostor je bohatě otevřen. V místě, kde se pohybují plavci, je interiér laděn do příjemné teplé barevnosti a přírodních materiálů. Do wellness části byl nainstalován dřevěný obklad zvlněný v organických křivkách, který vytváří příjemné relaxační prostředí.

(kategorie: Veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Ing. arch. David Kudla, Ing. arch. Filip Malý, Ing. arch. Monika Dorňáková, DK ARCHITEKTI, s.r.o., www.dkarchitekti.cz)

Stavba krytého plaveckého bazénu je ovlivněná sklonitým terénem, zvláště působivě v předsunuté střeše chránící stavbu před letním pronikáním slunce, ale také velmi výrazně vztahem exteriéru a interiéru. Vnitřní prostor plavecké haly je na jižní straně bohatě otevřen šesti metrovou prosklenou stěnou, která se zvlnila na hranici dvou rozdílných světů v délce 60 m. Uvnitř se lidé pohybují polonazí, v nejnutnějším úboru zakrývající citlivé místa, oddávající se vodním radostem. Naopak na druhé straně zvlněné skleněné stěny se nacházejí osoby zabalené v zimních pláštích, s čepkou na hlavě, v rychlé chůzi chránící se před chladným silným větrem. Tento kontrast dvou různých světů na tenké hranici způsobil zvlnění skleněné fasády, podobně jako napětí v tektonických deskách způsobil dramatickou modelaci místního terénu vytvářející podobné zvlněné křivky českého středohoří, které jsou vidět na horizontu z balkónu wellnessu a vnitřního baru.

Stejně tak je v naprostém kontrastu černá fasáda z hliníkových kazet a tmavě pigmentovaný modřínový dřevěný obklad stěn a podhledu ve vstupní části a v plavecké hale. Koncepčním záměrem bylo v místě, kde se pohybují polonazí plavci vytvořit interiér v příjemné teplé barevnosti a v přírodních materiálech. Podobně byla hledaná vhodná keramická dlažba s nevýraznou barvou, ale v teplém odstínu slonové kosti. Kombinace těchto dvou materiálů je doplněna černou vysokotlakou laminátovou deskou v místech, které má větší užitné zatížení nebo je vystaveno odstřikující vodě.

V ostatních částech se vyskytuje v zázemí návštěvníků Městské plavecké haly pohledový beton s obtisknutou OSB deskou vloženou do bednění, jejíž struktura pomáhá sjednotit povrch a zakrýt některé nedokonalosti. Tento materiál se nachází zvláště v suterénní části, kde se nacházejí šatny, barevně neutrální s výjimkou vinylové podlahy v lososové barevnosti, která se odráží v horním podlaží v dětské skluzavce stejné barevnosti.

Samostatným tématem je wellness část, ve které se používá pro vytvoření příjemnějšího relaxačního prostředí dřevěný obklad zvlněný v organických křivkách, a celý prostor je osvětlen bezesparým světelným podhledem. Hlavní saunová odpočívárna má bohaté prosklení na severní straně budovy s výhledem na terénní reliéf českého středohoří. Tento výhled je možné si užívat i z 8,4 metrů vysoké tobogánové věže, ze které vede 80 metrů dlouhý tobogán.

Realizovaná stavba plní nejen požadavky investora na šesti-dráhový plavecký bazén doplněný vodními prvky s celkovou výměrou 210 m2, a speciálně se samostatnou částí pro nejmenší děti, ale nabízí i funkční model s vodním barem uprostřed dispozice, jako místem, kde se mohou návštěvníci jednotlivých placených zón spolu potkávat a občerstvit se, což ekonomicky výhodně prodlužuje dobu strávenou v objektu a přispívá tak ke snižování finanční zátěže na provoz bazénu.

 

Identifikační údaje:

Investor stavby: Město Louny

Autor stavby: DKarchitekti, s.r.o. (Ing.arch. David Kudla, Ing.arch. Filip Malý, Ing.arch. Monika Dorňáková)

Datum zpracování projektu: 2017-2018

Generální dodavatel stavby: Metrostav a.s.

Datum výstavby: 2018-2020

 

05.04.2021