MĚSTSKÁ DIVADLA PRAŽSKÁ – INFOCENTRUM A POKLADNA

MĚSTSKÁ DIVADLA PRAŽSKÁ – INFOCENTRUM A POKLADNA

 

Spojení tří scén vyžadovalo bližší komunikaci s divákem, a proto byla vybudována nová centrální pokladna, která nabízí také prostor pro to, aby se divák mohl lépe informovat o všech divadelních i dalších aktivitách organizovaných soubory.

 (kategorie: veřejný interiér II; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, spolupráce Ing. arch. Sylva Vlková a Mgr. art. Ivan Margorin, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz)

Nové umělecké vedení Městských divadel pražských dostalo do správy kromě Divadla ABC a Divadla Rokoko opět po letech i Divadlo Komedie. Spojení těchto tří scén, které mají každá trochu jiné směřování, vyžaduje bližší komunikaci s divákem. S tímto záměrem vznikla potřeba nejen nové centrální pokladny pro všechny scény, ale i prostoru, ve kterém by se divák mohl lépe informovat o všech divadelních i dalších aktivitách, organizovaných jednotlivými soubory.

V pasáži spojující Palác u Nováků a Palác Lucerna se uvolnil menší prostor, který byl divadlu k dispozici. Výhoda je umístění mezi dvě scény tohoto souboru. Do Divadla ABC a Divadla Rokoko se dá projít spletí místních pasáží bez kontaktu s exteriérem. Velké prosklené výkladce nabízejí pohled do interiéru, na měsíční programy a videozáznamy všem chodcům v pasáži. Nevýhoda je poměrně malý a úzký prostor s minimálním zázemím sotva na šatní skříň.

V průběhu přípravy projektu jsme museli trochu korigovat přání investora umístit do tohoto prostoru příliš mnoho rozdílných aktivit. Zároveň jsme (opět) bojovali s představou zaměstnanců o tom, že pokladní sedí za neproniknutelnou stěnou a komunikuje s divákem skrze malé okénko. Do tohoto úzkého prostoru jsme potřebovali umístit dvě pokladní s intimní zónou pro platby a komunikaci s divákem, prostor pro frontu diváků, místa pro sezení (do pokladen chodí poměrně hodně seniorů, kteří nekomunikují přes internet), konzultační místo pro hromadné objednávky, plochu pro měsíční programy tří scén, monitory pro video s ukázkami z inscenací a mnoho polic pro programy jednotlivých inscenací a prodej upomínkových předmětů (tašky, trika, zápisníčky, hrnky a podobně).

Řešením byla policová stěna, která proměnlivou hloubkou polic reagovala na potřebu rozšířit nebo zúžit prostor. Zároveň jsme mezi police umístili zvýrazněná místa pro větší akcentované prvky.

V podstatě jsme vytvořili obytnou výlohu s poličkami ve tvaru divadelní opony. Potlačená barevnost celé stěny a celého prostoru nechá vyniknout grafiku jednotlivých tiskových materiálů. Vychází z barevnosti grafického konceptu divadla. Stavitelné kancelářské lampičky zdůrazňují vybrané prvky.

02.03.2020