MAZELAB COFFEE – SPECIALTY COFFEE SHOP, PRAHA

MAZELAB COFFEE – SPECIALTY COFFEE SHOP, PRAHA

 

Minimalistický interiér a celkový design kavárny koresponduje s konceptem daného prostoru – soustředí se především na výběrovou kávu. Kromě dominující bílé barvy se výrazným prvkem v interiéru staly živé stromy ve stylu japonské zahrady, které zároveň přinášejí dotek exotiky. Právě v Japonsku sbíral investor a designér v jedném osobě inspirace a nápady.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Anh Thang Tran, TAT COFFEE s.r.o., www.mazelab.coffee, www.jackietrananh.com)

Koncept dejvické kavárny Maze lab je velmi minimalistický – soustředí se především na výběrovou kávu. Stejně minimalisticky je proto pojatý i interiér a celkový design kavárny. Prostoru naprosto dominuje bílá barva, a aby nepůsobil příliš stroze, dalším výrazným prvkem jsou živé stromy ve stylu japonské zahrady, které zároveň přinášejí dotek exotiky. 
Na místě kavárny se původně nacházel pneuservis. Pod novou bílou velkoformátovou dlažbou zůstal z dob pneuservisu více jak metr silný beton, do kterého byl vysekán 80 cm hluboký květináč pro jeden ze stromů, který tvoří dominantu prostoru. Bohužel betonovou podlahu nebylo možné zachovat, byla příliš poničená. Industriální prvky se ale prolínají celým interiérem. Přiznané jsou původní cihly na některých zdech, vzduchotechnika, topení, všechny trubky i dráty. Nejen z hlediska designového, ale také praktického, aby bylo vše přístupné. Využity byly také betonové tvárnice, které v kombinaci se dřevěnými deskami slouží jako lavice. 
Interiér, který měl investor promyšlený do posledního detailu ještě před začátkem rekonstrukce, má působit moderně, ale ne futuristicky. Industriální ráz proto doplňují retro doplňky, například staré školní hodiny, a zrekonstruovaný nábytek z 60. a 70. let zakoupený na bleších trzích. Křesla mají nové čalounění v šedé barvě a dřevo je přelakované na černo. Byla tak zachována monotónnost interiéru, kterou záměrně narušují jen tropické stromy v betonových květináčích a světlé dřevo. To bylo použito, v kombinaci s bílým kovem, i pro výrobu stoliček a stolů ve stylu školních lavic. 
Dalším velmi vítaným pozůstatkem původního pneuservisu je 6 velkých střešních světlíků, které do interiéru přinášejí spoustu denního světla, díky kterému se dobře daří exotickým stromům. Bonsaje, banánovník, fíkus a další tropické rostliny v kombinaci se světlem, čistým a vzdušným prostorem a industriálními prvky společně navozují v návštěvníkovi pocit, že se ocitl v botanické zahradě i laboratoři.
Velký a vzdušný prostor rozkládající se na 290 metrech čtverečních budí i dojem galerie, který podtrhují obrazy na stěnách s kávovou tematikou. 
Srdcem a nejdůležitějším místem kavárny je bar, který se skládá ze čtyř stanic, z nichž každá má jinou funkci. Není zde dán důraz pouze na design, ale především na funkčnost prostoru tak, aby měl barista vše po ruce. Moderní ráz dávají baru kulaté výřezy, „díry“, v jeho dřevěném plášti, které pak kopírují i nástěnné police.  
Inspiraci a nápady sbíral investor a designér v jedné osobě po celém světě, především v Japonsku. V Asii se inspiroval i při vytvoření proskleného prostoru, který neslouží tak jako v asijských kavárnách k pražení kávy, ale je využíván jako školící centrum pro baristy a „open office“, ze které je možné mít přehled o dění v kavárně a u baru. 

29.02.2020