MASNA, MANDL, ATELIÉR …. DNES MINIMALISTICKÝ BYT, PRAHA

MASNA, MANDL, ATELIÉR …. DNES MINIMALISTICKÝ BYT, PRAHA

V přízemní historického činžovního domu v Bubenči, kde se dříve nacházel obchodní prostor, je dnes víceúrovňový byt, který si ponechal jak vchod z ulice, tak přímo z chodby domu. Cílem rekonstrukce byla obnova původního genia loci. Interiér je minimalistický s minimem nábytku, maximální lehkostí a vzdušností členitého prostoru.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Ing. arch Pavel Lejdar, ARTIKUL ARCHITEKTI s.r.o., www.artikul.eu)

Byt vzniknul konverzí původního obchodního prostoru v přízemí historického činžovního domu z roku 1910 v Praze – Bubenči. Prostor přístupný přímo z ulice sloužil doposud vždy jako obchod – za první republiky jako masna, později jako mandl, fotografický ateliér a naposledy jako cestovní kancelář. Netradiční, několikaúrovňový prostor, byl očištěn o všechny nánosy předchozích majitelů.  Byt byl rozčleněn na prostor kuchyně přístupný vstupem s výlohovou přímo z úrovně ulice, na prostor pro práci a odpočinek ve vloženém polootevřeném patře nad kuchyní a soukromé prostory v meziúrovni, přístupné druhým vstupem z chodby domu s chodbou, průchozí koupelnou a ložnicí. Návrh interiéru vznikal v tvůrčím dialogu mezi architektem a majitelem – kreativním ředitelem, kritikem, publicistou a milovníkem umění. Cílem byla obnova původního genia loci; minimalistický, úsporný interiér s minimem nábytku, maximální lehkost a vzdušnost členitého prostoru, zachování a obnova co nejvíce původních prvků. Při rekonstrukci tak byl repasován původní výkladec vstupu, původní terrazzo podlaha v kuchyni, původní interiérové dveře; doplněny byly dubovými parketovými podlahami, minimalistickými bílými obklady a bílými výmalbami. Do prostoru bylo vloženo několik funkčních bloků. Nejvýraznějším prvkem jsou „kuchyňoschody“ – schody propojující tři úrovně bytu a do nich integrovaná kuchyňská linka. Druhým výrazným prvkem je kuchyňský „pult“ – solitérní blok proti vstupu z ulice, evokující prodejní pult klasického obchodu. Pult, který slouží k vaření, stolování i klábosení se sousedy, má masivní terrazzovou desku a stabilně je na něm umístěna stará váha. Typologii obchodu ještě podporuje přiznaná nika pod schody s otevřenými policemi, které evokují prodávané zboží. Prostor kuchyně a polootevřené galerie nad ní jsou vizuálně propojeny dvoupatrovou „galerií“ – stěnou určenou pro sbírku grafik z cest. Nad vstupem z ulice je umístěn také pochozí pás skla, který pomáhá lepšímu oslunění prostoru kuchyně a umožnuje zajímavé průhledy mezi prostory. Projekt je nejen jednou z reakcí na aktuální situaci na trhu s bydlením, ale především hravým experimentem – každodenní zkušeností majitele bytu a všech náhodných i nenáhodných kolemjdoucích - s posunutím standardní typologie prostoru pro bydlení a nejasnými hranicemi mezi prostorem soukromým, polosoukromým a veřejným.

02.03.2019