KAVÁRNA S PEKÁRNOU POST CAFÉ & BAKERY, BRNO

KAVÁRNA S PEKÁRNOU POST CAFÉ & BAKERY, BRNO

 

Investora inspirovalo jemu blízké Holandsko, kde se v každém městě nacházejí kavárny a pekárny propojené konceptem dobrého jídla a pití. Jeho přáním bylo přenést kousek této atmosféry do míst, kde v centru Brna dlouhá desetiletí bývala pobočka České pošty.

(kategorie: veřejný interiér I; autor: Ing. Petra Valentová, www.valentovadesign.cz; přihlašovatel: POST BAKERY, www.postbakery.cz)

Kavárna s celkovou plochou 130m2 je situována v centru Brna na ulici Poštovská v budově, kde od roku 1930 sídlila Česká pošta. Zde také vzešla inspirace k názvu kavárny POST.

Investora inspirovalo jemu blízké Holandsko, kde v centru Amsterdamu a nejen tam, je řada kaváren a pekáren propojených konceptem dobrého jídla a pití. Zadáním bylo přenést kousek této inspirativní atmosféry, tak aby korespondovala s celkovou filozofií kavárny propojené s pekárnou. 

Původní prostor byl ve značně neutěšeném stavu a tak se začalo od podlahy a i některé příčky musely jít stranou. Pro podlahu byl zvolen drobnější formát šestiúhelníku jež navazuje na obložení stěny za pultem s jemným dekorativním motivem od italského výrobce Ragno. Bylo třeba vyřešit aktivní propojení vůní kávy a pečiva, atraktivní vstupní prostor, přímo v kavárně prostor pro nabídku pečiva a příjemné posezení.

Kuchyň s pekárnou byla navržena bez zbytečných bariér a tak zde nejsou žádné dveře a ještě bylo přidáno velkoformátové prosklení s výhledem přímo na přípravu pečiva. V části prodeje pečiva si designérka pohrála s přírodními smrkovými bedýnkami, které slouží jak pro ukládání pečiva, tak jako stupínky pro prezentaci regionálních dobrot. Bedýnky ještě doplňují nákupní košíky ze smrkových loubků. Bedýnky jsou lehkým osvěžením prodejního a přípravného pultu v dekoru dřeva v tmavší hnědé barvě (Egger, Dub Halifax tabákový).

Sezení v části kavárny je navrženo přímo v okenních výklencích jednoduchými lavičkami což umožní návštěvníkům být v kontaktu s okolím. Ve středové části kavárny je sezení tvořeno stolky s již ikonickými židličkami Ironica, TON jež s lehkostí střídají jemné barevné tóny.

Zvolená barevná paleta od tmavé hnědé až po jemné odstíny šedožluté umožnila designérce vyrovnat nepravidelnosti prostoru a vtisknout mu pohodovou atmosféru. Klenuté stropy jsou opticky snížené tmavší výmalbou a stejný odstín se také použil na vzduchotechniku. Čelní stěnu kavárny s logem a tradičním holandským kolem zdobí ručně vyrobená dekorativní malba s jemným třpytem (Encanto, Oikos). Nesporně celkovou atmosféru podtrhují zvolené typy osvětlení značky Faro a Luminex, u kterých výrobce ještě na míru upravil povrchovou úpravu. Dle nálady lze také měnit intenzitu osvětlení.

Výzvou byla úprava vstupního prostoru s mohutnými dřevěnými dveřmi, kterými se do kavárny vstupuje z ulice. Stěžejním motivem byla zvolena čokoládová stěna s plastickým kovovým logem. Logo má stejnou povrchovou úpravu jako stěna uvnitř interiéru kavárny. Široké vstupní schodiště je doplněno lákavými dekoracemi z dřevěných bedýnek v nichž je prezentováno pečivo. Dekorační svícny a vázy jsou ze sklenic na mléko či zavařovaček, lehce dekorované jutovým provázkem s visačkou ze smrkové dýhy s gravírovaným logem POST. 

28.02.2017