KAVÁRNA BESEDA – MĚŠŤANSKÁ BESEDA, PLZEŇ

KAVÁRNA BESEDA – MĚŠŤANSKÁ BESEDA, PLZEŇ

 

Hlavním požadavkem investora bylo obnovit zašlou slávu” původní kavárny, a to jak z hlediska provozního, tak interiérového. Ze strany památkářů byl velký tlak na renovaci původních dřevěných obkladů, maleb a svítidel. Prostor byl vyčištěn od nefunkčních paravánů a ke kavárně byl připojen sousední kulečníkový salónek.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Tomáš Hrubý a Mgr. David Marek, spolupráce Ing. arch. Sylva Vlková, DL STUDIO, s.r.o., www.dlstudio.cz)

Hlavním požadavkem investora bylo obnovit „zašlou slávu“ původní kavárny a to jak z hlediska provozní, tak z hlediska výtvarné, nebo interiérové podoby.

Investor tedy vybral nového provozovatele a objednal si u nás studii a projekt interiéru celkové obnovy interiéru kavárny v Měšťanské Besedě.

Ze strany památkářů byl velký tlak na odbornou obnovu a renovaci původních dřevěných obkladů, maleb a svítidel. U zabudovaného a volného  interiéru jsme se dohodli na konceptu vkládání tradičně formovaných prvků se současným detailem a ze současných technologií.

Prostor kavárny byl vyčištěn od nefunkčních paravánů, které prostor zbytečně rozčleňovali a potlačovali jeho původní vážnost a svobodu. Ke kavárně byl připojen sousední kulečníkový salónek – nefukční kulečníková herna byla zrušena a nahrazena dalšími místy pro hosty.

Stávající WC pro hosty prošlo komplexní rekonstrukcí, do dispozice bylo přidáno WC pro vozíčkáře.

V kulečníkové herně byla zrepasována původní terazzová podlaha. V hlavní kavárně pak původní podlaha byla demontována a nahrazena velkoformátovou dlažbou s dekorem terazza. Toto byl jediný ústupek od původního projektu, kde bylo navrženo lité terazzo, které však nemohlo být realizováno zejména z technologických důvodů. Nutno podotknout, že toto řešení bylo schváleno památkáři.

Stejně tak, jako použití tvarově konzervativních, ale jinak ultra moderních křesílek Split od značky TON. Židličky (typ 811) jsou pak z kolekce navržené J. Hoffmanem ve třicátých letech dvacátého století.

Lavice, pult, zápultí, obklady stěn v zadním salónku se drží původních forem, provedení je však moderní. Místo patinované mosazi je např. použit lak imitující mosaz. Rámové obklady stěn mají moderní detail. Do pultu je z důvodu estetické čistoty a jednoduchosti zakomponována speciální chladící vitrína, bez profilového spojení zasklených částí.

Použité materiály:

dubové masivky a dýha na pultu a zápultí a na lavicích, látkové a kožené čalounění na lavicích, kovové podnoží a žulová masivní deska na stoly a pulty, sklo, papírové tapety z kolekce Lavmi, keramická dlažba, malířská technika fládrování – na omítce a některých dřevěných prvcích interiéru.

Za hlavní inovaci našeho návrhu považujeme tvarovou, materiálovou a detailní vyváženost nových a původních interiérových prvků.

29.02.2020