KAVÁRNA A KANTÝNA V BUDOVĚ ENTERPRISE OFFICE CENTER, PRAHA

KAVÁRNA A KANTÝNA V BUDOVĚ ENTERPRISE OFFICE CENTER, PRAHA

 

V moderní budově na pražské Pankráci vytvořili architekti vzdušný a útulný interiér plný designového osvětlení a nábytku. Centrálním prvkem kavárny je velká loungová sedačka, díky které vznikl zajímavý prostor na schůzky i k relaxaci.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Jerry Koza, Adam Jirkal, Martin Kalous, spolupráce: Claudia Schmidt, Tomáš Kubák, Radka Argayová, Peter Paulin, Vít Markvart, ATELIER SAD s.r.o., www.ateliersad.cz)

Kantýna s kavárnou se nachází v objektu ENTERPRISE Office Center na Pankráci dle návrhu ateliéru Doc. Ing. arch. Vladimíra Krátkeho.

KAVÁRNA

Skládací posuvná skleněná stěna umožňuje maximální otevření kavárny směrem do vstupního lobby a propojuje tím, nejen opticky, oba celky. Na betonový barový pult  navazuje velký blok skleněné vitriny, který umožňuje prodej přímo do vstupní haly. Barový pult je atypický monolit vyrobený ze sklocementu.

Velká loungová pohovka, tvoří nejen svým umístěním centrální prvek kavárny. Organickým tvarem obepíná středové sloupy a vytváří zákoutí o různých velikostech. Nad ní se vznáší závěsné svítidlo, z ohýbaného ocelového profilu s dřevěnou dýhou, které harmonicky kopíruje rozmístění stolů po obvodu sedačky. Světlo je směrované pouze na střed stolů, tak aby zajišťovalo decentní osvětlení. Svým tvarem ležaté osmičky se také odkazuje k celkovému tvarosloví architektury objektu.

Prostor nabízí různorodé další typy sezení. Od velkého barového stolu pro 12 osob, sezení u menších stolků podél postranních čalouněných lavic až po pohodlné menší pohovky v konferenční výšce. Kavárna nezůstává jen místem pro setkání a schůzky, ale nabízí i prostor k relaxu.

KANTÝNA

Přestože návrh zachovává celkový prostor a jeho vzdušnost, jednotlivé zóny se skládají z více typů nábytku. Takto vytvořená pestrobarevná rozmanitost sezení rozčlení prostor na menší celky.

Kantýna nabízí jak sezení u klasických jídelních stolů různých velikostí, tak i v barové výšce stolu. Pohodlnost sezení odpovídá délce pobytu. Stávající plošné osvětlení je podél fasády a podél čalouněné lavice na vnitřní straně doplněné závěsnými svítidly které pomáhají vytvořit více útulnou atmosféru. Atypový dřevěný paraván mezi výdejní částí a sezením opakuje princip volně umístěných věšáků Mikado od Zbyňka Krulicha 

28.02.2017