HRAVÝ INTERIÉR BYTU 2+1, BANSKÁ BYSTRICA

HRAVÝ INTERIÉR BYTU 2+1, BANSKÁ BYSTRICA

 

Byt z padesátých byl koupen v původním stavu jako holobyt A se záměrem kompletní rekonstrukce pro bydlení jedné osoby. Investor potřeboval v bytě vytvořit možnost přespání návštěv. Dispozice bytu byla lehce upravena. Dobové artefakty jsou zastoupeny v několika kusech mobiliáře. Masivní stůl je doplněn o čtyři renovované židle z již neexistujícího podniku Tatra nábytek Pravenec.

(kategorie: rekonstrukce; autor a přihlašovatel: Mgr. art. Marek Ceglédy, ArtD, MIMESIS, s.r.o., www.mimesis.sk)

Byt byl koupen v původním stavu jako holobyt, se záměrem kompletní rekonstrukce pro potřeby bydlení jedné osoby, samotného investora. Investor je svobodný muž v produktivním věku. Žije aktivním kulturním a společenským životem s potřebou častého přijímání návštěv a možností jejich přenocování nebo krátkodobého ubytování.

S přihlédnutím na městský životní styl si investor vybral i lokalitu. Byt je součástí cihlového bytového domu na sídlišti Prednádražie v Banské Bystrici. Sídliště je pokračováním zástavby napojené na městskou strukturu v západní části. Čtvrť vznikla v letech 1954 - 55 v období výstavby ve stylu socialistického realismu a zůstala v nezměněné podobě dodnes. Přirozeným požadavkem řešeného prostoru se stala snaha přenést Genius loci exteriéru sídliště do samotného interiéru bytu.

Pro naplnění požadavků na provoz bytu jsme udělali několik změn ve funkčně prostorových vztazích. Zaměnili jsme prostory koupelny a šatníku. Vstup do šatníku je tak přímo z ložnice. Ve větším prostoru původního šatníku, vznikla koupelna s vybaveností, která by se na plochu původní koupelny nevešla. Investorovým požadavkem byl stavební otvor v dělicí příčce mezi obývacím pokojem a kuchyní, který umožňuje přímou komunikaci bez nutnosti přechodu spojovací chodbou. Vzniklý otvor se stavebním pouzdrem pro dvoukřídlé dveře, které po většinu dne zůstávají skryty v dutině příčky, plní účel přechodu a vizuálně spojuje tyto dva prostory do jednoho celku.

V celém bytě je snížen SDK podhled. Využili jsme ho nejen na distribuci nových elektrických a datových rozvodů, ale i na osazení zapuštěných LED svítidel. Tvoří hlavní světelný zdroj bytu. Nenápadné LED svítidla umožňují, aby vyzněly doplňkové světelné okruhy tvořené přisazenými a nástěnnými svítidly, které byly vytvořeny podle návrhu na míru.

V obou pokojích je zrenovovaná parketová podlaha. Zbylá část podlahové plochy je vystavena možné vlhkosti a mechanickému poškození, proto je zde použita dlažba. Hexagonová dlažba v kuchyni tvoří výrazný vizuální vjem. Nepravidelným střídáním tří cementových odstínů vznikají náhodné obrazce, které se v prostoru chodby postupně vytrácejí do celistvé jednobarevné plochy, kde vyniká rastr dlažby. Další dominantou je obývací stěna s cihlovým obkladem, který odkazuje na cihlovou výstavbu obytného bloku. Tvoří pozadí sektorové knihovny. Stěny jsou upraveny hrubozrnnou omítkou, tam kde bylo třeba dosáhnout měkčího příjemnějšího vzhledu, je použita textilní tapeta v stromečkovém vzoru.

Nábytek je řešen, vestavěnými a sektorovými prvky. Při obou jsme si určili základní pravidla. Vestavěný nábytek tvoří členité stěny vyrovnané do ucelených ploch.  U sektorového nábytku jsme použili nožky, abychom zdůraznili jeho mobilitu. Nábytek má evokovat padesátá léta. Naší snahou nebylo použít dobové nábytkové sestavy, nebo jejich repliky, ale jen jejich vizuální znaky. Proto je z velké části navržen a vyroben na míru.

Původní děrování hřbetů v starých šatních skříních jsme použili na čelo dvířek pro odvětrání chodbového botníku. Děrované jsou i průduchy krycího panelu na obkladu chodbového radiátoru. Tento panel se dá použít i jako věšáková stěna stejným způsobem jak na vedlejších šatních panelech. Pro silnější pocit evokace 50 let, jsme použili posuvná dvířka a v kuchyni jsou zaoblené rohy kuchyňské linky a jejích sektorů.

Dobové artefakty jsou zastoupeny v několika kusech mobiliáře. Masivní stůl v jídelních části je doplněn o 4 ks renovovaných jídelních židlí z již neexistujícího nábytkářského podniku Tatra nábytek Pravenec. Do obývacího pokoje a ložnice jsme hledali subtilní křesla, která by opticky nezabírala mnoho místa, a dalo se s nimi dobře manipulovat.

Nalezli jsme skořepinová křesla ve špatném stavu, které prošla kompletní renovací. Po celou dobu navrhování a rekonstrukce jsme úzce spolupracovali s investorem. Vzájemné porozumění a dobrá spolupráce nám umožnila tento projekt zrealizovat až do detailů, jakými byly bytový textil a doplňky.

16.03.2018