POKOJ VÁDÍ, PYTLOUN GRAND HOTEL IMPERIAL, LIBEREC

POKOJ VÁDÍ, PYTLOUN GRAND HOTEL IMPERIAL, LIBEREC

 

V pokoji modrých odstínů byla pro architektku počáteční inspirací perličková vana. Očalounění vany a její umístění v prostoru dalo základ konceptuálního pojetí interiéru. Vana nahrazuje sedačku a je z ní možné sledovat televizi. Osvětlení je vyřešeno soustavou originálních křišťálových ověsů.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Ing. arch. Markéta Šafferová, INTERIÉROVÉ STUDIO ING. ARCH. MARKÉTA ŠAFFEROVÁ, www.safferova.cz)

Hotelový pokoj 401 VÁDÍ - GRAND HOTEL IMPERIAL Liberec

- je jedním z designových pokojů v hotelu. Každý z téměř třiceti pokojů nese rukopis jiného architekta či designéra.

V projektu byl kladen důraz na originalitu návrhů. Předložený budget pro běžné hotelové pokoje soustředil v tomto případě pozornost na jeden designový prvek řešeného prostoru. Odlehčená forma dalšího vybavení se podřizuje sledovanému konceptu.

V zadání byly některé zařizovací prvky předepsané. Jedním z nich byla i perličková vana. Je určena pro relaxaci a uvolnění. Očalounění vany a její umístění v prostoru dalo základ k vytvoření shodného pocitu z celého pokoje. Zmiňované podmínky pak inspirovaly např.k nápadu nahradit lampy či jiná svítidla soustavou ověsů.

Interiér o výměře 32 m2 je půdorysně složen ze dvou místností. Snaha směřovala k navození iluze jednoho velkého prostoru s centrální pozicí vany, jíž je vše podřízeno.

Vstup v rámci zamýšlené kompozice zůstává co nejvíce volný a otevřený pohledům do pokoje. Zrcadlo za úložnými prostory potlačuje stěnu a napomáhá myšlence umístění vany uprostřed prostoru. Zkosená, částečně prosklená stěna koupelny ustupuje průhledům do pokoje a propouští denní světlo k umyvadlu. Pro intimitu prostoru je toto okno opatřeno vnitřními žaluziemi.

Vana nahrazuje sedačku a je z ní možné sledovat televizi. Soukromí i pocit bezpečí menšího prostoru zajistí záclona na tvarované kolejnici.

Provozní linii pokoje kopíruje tvar stolu z umělého kamene a skleněné ověsy, které odráží a lámou světlo stropních bodovek. Stolová deska na stěnových konzolách je složená ze dvou částí. Díl proti vstupním dveřím má ráz konferenčního stolku, pod TV je psací a odkládací stůl. Myšlená třetí část desky na balkóně dokreslí tvar paraboly. Spojuje exteriér s interiérem a dotváří iluzi příjemnějšího čtvercového prostoru řešené místnosti. Kombinace tyrkysové barvy s hnědošedými až pískovými odstíny odkazuje na kontrasty vody a pouště.

Použité materiály se odvíjejí od vodě odolné koženky na atypické polstrované vaně. Stůl složený ze dvou desek je vyroben z umělého kamene stejně jako deska pod umyvadlo. Tento materiál zaručuje čistotu řešení hran objektů organického tvaru v pohledově exponovaných místech. Za vanou na tento materiál navazuje tzv. kamenná dýha. Podlahu tvoří dvě krytiny - koberec vytváří pohodu ložnice a PVC je praktické pro mokrý provoz kolem vany.

Snížený stropní podhled  u vchodu dává společně s tyrkysovou barvou vyznít prostornosti pokoje.

Specifikem místa je organičnost, která napomáhá rozvolnění prostoru a plynulému pohybu pokojem. Zařízení interiéru vytváří ze dvou místností celek a propojuje provozní zóny.

28.02.2017