GLAMOUR KAVÁRNA CAFIOCA, PRAHA

GLAMOUR KAVÁRNA CAFIOCA, PRAHA

 

Autoři se snažili vytvořit pravý opak současných moderních minimalistických kaváren. A proto se inspirovali maximalismem a kombinací glamour stylu s perfektním využitím potenciálu samotného prostoru. Stěžejními prvky v interiéru jsou mramor, mosaz, dřevo a pohodlná křesla a lavice potažené sametem v teplých barvách.

(kategorie: veřejný interiér I; autor a přihlašovatel: Pavel Mrázek, HEZKEY s.r.o., www.hezkey.cz)

Cafioca není další minimalistickou kavárnou s betonovou stěrkou, dřevěným barem a černými světly. Naopak! Použili jsme živé, teplé barvy a luxusní materiály. Návrh vychází z postmoderních trendů 70.-80. let 20. století užívající materiály jako je mosaz, mramor, sklo nebo samet. Velkou inspirací byly „tapiokové perly“ – jejich přírodní tvarová pravidelnost, nadýchanost, svěžest se promítly do podoby svítidel, odlehčenosti nábytkového vybavení a celkové nálady interiéru. Barevné preference klientky – tyrkysová, teal, pudrová růžová, marsala vše pouze podtrhly.

Oblým a odlehčeným tvarům je protiváhou geometrická tapeta, ostré hrany stolových desek, mramorový výdejní pult, minimalistické celoskleněné dveře nebo třeba zrcadlový obklad schodišťové stěny.

Protože atmosféra interiéru má být hravá a lákavá je část klasického sezení prostoru kavárny nahrazeno sezením na dvojúrovňovém podium se sedáky v podobě francouzských makronek.

Objekt, jenž je jedním z řady domů lemujících Revoluční ulici v Praze, prošel částečnou rekonstrukcí interiéru přízemí a navazujícího podzemního podlaží.

Zadání klientky bylo jednoduché – vytvoření netypické kavárny s tapioca zákusky a dalšími asijskými pokrmy a také s multifunkčním prostorem, kde bude možné pořádat různé akce jako oslavy či přednáškové cykly.

Řešený prostor prošel nedávnou rekonstrukcí a pronajímatel povolil pouze „vratné“ změny v podobě sádrokartonových příček atp. a odinstalování nevhodného vybavení původního provozu fastfood s grilovanými a fritovanými pochoutkami.

Samotná dispozice se v obou podlažích skládá z hlavního prostoru s navazujícím příčným schodištěm a zadním obslužným traktem.

V přízemí je hlavní prostor využit pro posezení kavárny s výhledem do Revoluční ulice. Posezení je přímo propojené se schodištěm čímž je vytvořen dojem zvětšení prostoru a pocitu honosnosti. V zadním traktu se pak nachází kuchyně s přidruženými sklady a obslužným výtahem.

Hlavní prostor podzemního podlaží je navržen jako multifunkční místnost pro větší počet hostů pro různorodé akce. Zadní trakt zde slouží jako hygienické zázemí hostů, zaměstnanců a provozu.

29.02.2020